En förbisedd del av kylskåpet: vi glömmer nästan alltid att rengöra den, men det är viktigt att göra det

av Hilda Maria Morgan

18 Augusti 2023

En förbisedd del av kylskåpet: vi glömmer nästan alltid att rengöra den, men det är viktigt att göra det
Advertisement

Att städa kylen är en av de där hussysslorna som alltid tar lite tid och kräver organisation, så det är bäst att göra det på det mest kompletta sättet, utan att försumma ens den där ofta bortglömda delen, som dock är lika viktig att rengöra som allt annat av hygieniska skäl.

Faktum är att när vi vet att vi måste tvätta den här apparaten försöker vi tömma den i tid och konsumera maten så att den inte behöver förvaras utanför kylen för länge. Och sedan demonterar vi lugnt alla hyllor, tvättar dem en efter en, väntar på att de ska torka och under tiden tar vi hand om innerväggarna, de yttre, handtagen. Kanske tänker vi också på den dammiga baksidan och delarna under, men hur många kommer ihåg att kolla tätningarna också?

Advertisement
Squishedflies/Reddit

Squishedflies/Reddit

Vi syftar på gummibälgtätningarna som löper hela vägen runt kyldörren, och kanske till och med runt frysdörren. De är viktiga för att täta kyldelen och inte låta varm luft komma in i kylen, så att hela apparaten inte behöver överhettas för att kompensera för de kontinuerliga temperaturförändringarna. Men även de blir smutsiga: damm ansamlas där och smuts och mögel också bildas mellan ett veck och ett annat.

Att rengöra dem är dock väldigt enkelt och billigt, och du behöver inte göra det särskilt ofta. Allt du behöver är lite väteperoxid och bikarbonat. Sedan, vad gäller redskapen kan du att använda en liten skål, en gammal tandborste och en mikrofiberduk. Kom ihåg att använda rengöringshandskar även när du använder ofarliga ämnen som dessa.

Häll en matsked bikarbonat i skålen och blanda den med en centimeter väteperoxid. Du kommer alltså att skapa en flytande blandning som du kan gnida mellan tätningarnas veck med hjälp av bikarbonatet. På så sätt skrapar du försiktigt bort smutsen och bekämpar eventuella mögelbildningar. Sedan behöver du bara använda den lätt blöta och mjuka trasan för att ta bort allt och avsluta rengöringen.

Det tar bara några minuter och du kommer att vara säker på att du har rengjort varje hörn av kylskåpet, vilket garanterar korrekt hygien överallt!

Advertisement