Anti-myggspiral: om du blöter den fungerar den bättre, vi förklarar varför

av Hilda Maria Morgan

16 Augusti 2023

Anti-myggspiral: om du blöter den fungerar den bättre, vi förklarar varför
Advertisement

Varje sommardag med bra väder är både pina och fröjd: vi älskar att vara utomhus, med solen och årstidens starka färger, men vi måste också hantera myggorna. Mot dem använder vi en hel rad olika medel: myggmedel som vi använder på kroppen, fällor som vi placerar i huset och i trädgården och repellenterna för att förhindra att dessa oönskade insekter närmar sig oss.

Anti-myggspiraler ingår i denna sista kategori, dvs de former av rökelse som man bränner, gjorda av komprimerade pulver som vanligtvis erhålls från pyrethrum och ofta är indränkta i essenser som inte uppskattas av myggorna. Röken som produceras av spiralerna håller myggor och andra insekter borta, vilket gör dessa verktyg riktigt användbara, men det finns också ett sätt att göra dem ännu mer effektiva : genom att blöta dem.

via Creativo/Instagram

Advertisement
Creativo/Instagram

Creativo/Instagram

Varför är det effektivt att väta myggspiralerna? Man skulle kunna tro att det är en metod för att få den här typen av rökelse att brinna ännu långsammare, och kanske producera ännu mer rök, och om spiralerna blöts bara ytterst lite så kan det fungera i den här meningen.

I verkligheten är det dock ett knep som gör att du kan använda dem på ett annat sätt än vanligt, men alltid med samma syfte.

Faktum är att allt som behöver göras är att ta en spiral och blöta den väl, under rinnande vatten från en kran. Så fort den blir blöt, ändrar den färg, stäng då av vattnet och håll en liten skål nära dig: bryt spiralen och lägg de olika segmenten där i. Tillsätt ett glas alkohol (även 70 % går bra) och lite vatten. På så sätt kommer du att utnyttja den ovälkomna lukten av spiralen som ett extra avstötande medel att använda även inomhus, där röken skulle kunna vara till besvär.

Advertisement

Du kan också tillsätta några droppar av en eterisk olja med parfymer som är behagliga för oss men obehagliga för insekter (citrongräs är till exempel en av många), och på så sätt göra medlet ännu mer effektivt.

Och du vet de där spiralbitarna som förblir oförbrända när vi tänder dem? Eller bitarna av spiralerna som går sönder när vi försöker skilja dem åt och det blir svårt att lyckas få att brinna? Denna metod hjälper oss att inte slösa bort något!

Advertisement