Röklukt från askkopparna i huset: få lukten att försvinna med några enkla steg

av Hilda Maria Morgan

16 Augusti 2023

Röklukt från askkopparna i huset: få lukten att försvinna med några enkla steg
Advertisement

Lukten av rök inomhus är en av de mest ihållande: vi känner faktiskt inte lukten bara när cigaretter eller cigarrer tänds, lukten som finns kvar nära askfaten är fulla av släckta fimpar är till och med ännu mer irriterande. Om du inte skyndar dig att tömma dem (och det går bara att göra det när det inte finns någon glöd kvar och allt är kallt) sprider sig den där obehagliga lukten i rummet och verkar tränga igenom tyger och möbler.

För att få lukten att försvinna finns det dock olika tekniker som vi kan använda oss av, alla enkla och snabba. Vi anger några nedan.

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

Det förstahjälpmedlet att ta till är natriumbikarbonat. Vi vet att det är effektivt för att absorbera lukter, men det är också kapabelt att bära doften av eteriska oljor om vi kombinerar de två ingredienserna. Och det är just genom att göra detta som vi kan få alla spår av röklukt att försvinna.

Efter att ha tagit bort askkopparna, tömt och tvättat dem kan vi ta itu med de ytor där vi känner röklukt: ta en liten skål och lägg i bikarbonatet. Tillsätt sedan några droppar av en eterisk olja som du tycker om, för att motverka röklukten med en behaglig doft. Blanda väl och sprid sedan ut, gärna med hjälp av en sil, en homogen slöja av parfymerat bikarbonat på möblerna, eller till och med på möbelklädsel och mattor. Låt det verka i en halvtimme och sug sedan upp allt med en dammsugare. Det kommer verkligen bli en annan luft i huset!

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

På samma sätt finns det de som använder den perfekt torra kaffesumpen. Om du gillar doften av kaffe kan det vara en god idé! Dessutom kan använda dig av samma teknik med talk istället för bikarbonat!

Om du däremot känner att gardinerna eller andra tyger är impregnerade med röklukt, men det fortfarande är för tidigt för att tvätta dem i tvättmaskinen, förbered då en sprayprodukt: du behöver 500 ml vatten, helst destillerat (eller avmineraliserat vatten), 1 matsked bikarbonat och 3-5 droppar av en valfri eterisk olja. Blanda väl, skaka och spraya. I en nödsituation kan också en steamer driva bort den obehagliga lukten.

Glöm inte att vädra så blir det som om de där askkopparna fulla av rumpor aldrig har funnits!

Advertisement