Med bara ett spraytag på madrassen kan du säga adjö till outplånliga fläckar

av Hilda Maria Morgan

20 Augusti 2023

Med bara ett spraytag på madrassen kan du säga adjö till outplånliga fläckar
Advertisement

Att sova på en ren och luktfri madrass är inte bara en grundläggande hygienfråga, utan bidrar också till vårt välbefinnande ur en annan synvinkel: att städa platsen där vi sover hjälper oss faktiskt att sova bättre, vilket gör det möjligt för oss att dra nytta av en av de funktioner som krävs för att vår kropp ska fungera som bäst.

Det finns dock många fall då det bildas fläckar på madrassen som, särskilt om de inte behandlas omedelbart, blir svåra att ta bort, ibland verkar de outplånliga: svett, blod, olika kroppsvätskor är alla ämnen som inte alltid försvinner vid tvätt med vanliga tvättmedel.

Man kan i dessa fall ta till vissa huskurer, såsom de som anges nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

En effektiv produkt vid blodfläckar (särskilt om de inte är för gamla, men den hjälper även mot äldre), är baserad på väteperoxid.

Blanda 50 ml väteperoxid med 500 ml vanligt vatten i en sprayflaska. Tillsätt två matskedar Marseille tvål och en droppe eller två diskmedel. Om du vill kan du även lägga till en sked natriumperkarbonat. Skaka allt väl och spraya på fläcken för att blöta den väl.

Förse dig sedan med en mjuk borste (som vissa som används till exempelvis skor) och gnugga på fläcken för att få bort smutsen. Ha också en mjuk trasa fuktad med vatten redo att dutta och ta bort tvål och smuts. Skölj och vrid ur trasan så ofta som det behövs, och fortsätt att växla mellan borste och trasa tills du har tagit bort fläcken.

Metoden kommer oundvikligen att impregnera madrassen med vatten och fukt, så det är bättre att göra det på morgonen så att den har hela dagen på sig för att torka och använd en hårtork för att påskynda processen. Det bästa är om du har ett ångtvättverktyg, eller ett som kan suga upp vattnet tillsammans med smutsen, för att suga upp överskottsfuktigheten.

Om du behöver ta itu med fläckar orsakade av hundar eller katter kan du utöver detta nyss beskrivna medel prova enzymatiska tvättmedel, som ofta är bland de mest effektiva för att rengöra just den typen av smuts.

Advertisement