Har du någonsin använt ammoniak för att tvätta? Dess resultat är verkligen fantastiskt

av Hilda Maria Morgan

10 Augusti 2023

Har du någonsin använt ammoniak för att tvätta? Dess resultat är verkligen fantastiskt
Advertisement

Ammoniak är en kväveförening som finns i naturen i form av gas och kan lösas i vatten, då bildar den ett mycket aktivt och giftigt ämne, som dock har stor betydelseindustriell nivå och används för framställning av nylon och syntetfibrer, sprängämnen och material av plast, för blekning av papper, som en komponent i färger, en bas för jordbruksgödsel, som kylmedel och för mycket mer.

Men ammoniak finns också på hyllorna i stormarknader för dess många hushållsändamål; denna produkt, lämpligt utspädd och med nödvändiga försiktighetsåtgärder, kan faktiskt användas för att rengöra och sanera hela vårt hem och har en stark avfettningsförmåga vilket gör den mycket användbar för rengöring av spisar, ugnar, fönster, speglar, fläktar, grillar och fett golv.

Visste du att ammoniak också kan användas för att tvätta? Vi förklarar hur och varför.

Advertisement
Creativo

Creativo

Först och främst behövs ett förtydligande: om du väljer att använda ammoniak i din tvättmaskin, var noga med att inte blanda den med blekmedel, för att undvika att skapa en extremt skadlig förening, och använd den alltid utspädd, använd handskar för att skydda dina händer från oavsiktlig kontakt och vädra rummet under och efter användning. Men vad är det till för och hur använder man ammoniak i tvättmaskinen?

Denna produkt är ett mycket effektivt fläckborttagningsmedel som till skillnad från blekmedel inte missfärgar tyger. Du kan därför använda ammoniak för att tvätta särskilt smutsiga plagg, speciellt med fettfläckar, genom att späda 5 matskedar direkt i 500 ml tvättmedel. Det är av grundläggande vikt att inte överskrida denna dos för att inte skada dina plagg, som kommer bli helt fläckfria och desinficerade i slutet av tvätten.

Även tjocktröjor kan få fördelar av ammoniak: använd ett lock i tvättmedelsfacket i en 30-graders tvätt, utan centrifugering eller med mycket låg centrifugering; dina tröjor kommer att bli helt rena, fläckfria och desinficerade.

Slutligen är ammoniak också utmärkt för att rengöra och desinficera tvättmaskinen: lägg in ett glas ammoniak i trumman och aktivera en tom tvätt, din tvättmaskin blir perfekt ren och sanerad.

Kände du redan till denna användning av ammoniak?

Advertisement