Att göra flytande handtvål är enkelt med en tvål och bikarbonat

av Hilda Maria Morgan

13 Augusti 2023

Att göra flytande handtvål är enkelt med en tvål och bikarbonat
Advertisement

Användningen av flytande tvål är den mest praktiska och hygieniska metoden när man behöver tvätta händerna. Faktum är att det effektivt tar bort smuts från våra händer och lämnar dem helt rena och parfymerade, men till skillnad från en hård tvål kommer bara den mängd som behövs för att tvätta händerna i kontakt med vår hud. Av denna anledning är det osannolikt att bakterier kommer att bosätta sig inuti den, vilket istället händer ofta med en vanlig tvål.

Det finns idag många typer av flytande tvål på marknaden, från parfymerade till desinficerande, som är kännetecknade av mer eller mindre naturliga kemiska sammansättningar. Men om vi vill vara säkra på ursprunget från dess ingredienser måste vi göra vår egen tvål med DIY.

Det finns olika recept för att förbereda flytande tvål hemma, det vi föreslår idag är väldigt enkelt och innebär användning av endast två ingredienser.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att förbereda en perfekt flytande handtvål behöver du bara två ingredienser: en tvål och en sked bikarbonat.

Börja med att riva din tvålbit i små bitar; alternativt kan du använda 100 g tvål redan reducerad till flingor, för att påskynda processen. Lägg den rivna tvålen eller tvålflingorna i en mixer tillsammans med 1 matsked natriumbikarbonat och 1 liter vatten, blanda i cirka 2 minuter, tills du får en homogen och krämig blandning. Vid det här laget kan du sätta in din tvål i dispensern och den är omedelbart klar för användning.

Du kan anpassa detta grundrecept som du vill, skapa en mer eller mindre doftande tvål med den doft du föredrar tack vare tillsatsen av eteriska oljor. Om du däremot föredrar en neutral tvål, även lämplig för mycket känslig hud, är det bättre att använda basreceptet, utan att tillsätta någon parfym.

Men fördelarna med att göra gör-det-själv-tvål är inte begränsade till möjligheten till anpassning: som redan nämnts gör hemberedningen att du kan vara säker på ursprunget till råvarorna och följaktligen på den naturliga sammansättningen av din tvål, men det är också ett ekonomiskt alternativ till att köpa färdig tvål, samt minskar miljöpåverkan från industriell produktion av flytande tvål och plastbehållare.

Skulle du vilja prova att göra din egen flytande tvål?

Advertisement