Hur väljer man rätt temperatur i tvättmaskinen? Vi gör det klart för oss en gång för alla

av Hilda Maria Morgan

11 Augusti 2023

Hur väljer man rätt temperatur i tvättmaskinen? Vi gör det klart för oss en gång för alla
Advertisement

Att tvätta våra kläder i tvättmaskinen kan ofta vara klurigt och ibland till och med en riktig utmaning. Låt oss vara ärliga: förr eller senare har vi alla någon gång gjort något fel och fått oss en obehaglig överraskning när vi öppnat tvättmaskinen. Blekta, förstörda, krympta eller på annat sätt skadade kläder: inget av detta är en trevlig upptäckt och det är bra att försöka undvika att det händer, för sinnesfriden för våra älskade kläder... och även för vår plånbok.

Så detta är anledningen till att vi nedan har bestämt oss för att fördjupa oss i det urgamla ämnet om temperaturer för att tvätta kläder i tvättmaskinen. Vilken är den rätta? Vilka är riskerna? Och är det så nödvändigt att skruva upp graderna för att få bättre resultat? Svaren på alla dessa frågor är inte på något sätt självklara.

Advertisement
Creativo

Creativo

Kläderna och tygerna vi lägger i tvättmaskinen är inte likadana, låt oss börja med detta grundläggande antagande. Var och en av dem har sin egen tvättetikett, vilken alltid är bra att titta på, utan att tro att vi redan i förväg borde veta vilken lösning för att rengöra plagget ska vara den rätta. Det är faktiskt just från denna antagna säkerhet som de mest negativa överraskningarna kommer.

Även om de modernaste tvättmaskinerna tillåter att kläder tvättas även på mycket höga temperaturer, vilket övertygar oss om att de är de lämpligaste graderna, måste vi komma ihåg några försiktighetsåtgärder. Det finns faktiskt en siffra som vi inte bör missbruka, utan snarare övertyga oss om att våra kläder kommer att bli rena även om vi tvättar dem kallare.

Vi pratar om de ökända 60 graderna, en rekommenderad och lämplig temperatur att endast använda för vissa typer av plagg, och mindre användbar i de flesta andra fall, där denna typ av tvätt till och med kan orsaka skada, medan vi istället kanske skulle ha trott att det skulle kunna hjälpa oss sanera och rengöra mer noggrant.

Även vid 40 grader kan tyger desinficeras gott nog: utan att riskera att skada dem kommer vi att kunna eliminera bakterierna och i slutändan få det resultat vi vill få när vi lägger in dem i tvättmaskinen. 60 grader kan påverka färgerna på vissa plagg negativt, samt göra att de blir förstörda.

Advertisement
Creativo

Creativo

Maximal uppmärksamhet därför, eftersom det inte alltid är nödvändigt att höja temperaturerna för att tvätta bättre: våra plagg kommer fortfarande att tvättas och vi kommer också att spara på energiräkningen. Å andra sidan är det också sant att en kort tvätt – om än väldigt bekväm – inte alltid desinficerar och rengör våra kläder väl. Därför är det bäst att använda sig av "den gyllene medelvägen" där vi tar hänsyn till mängden tvätt, tiden, typen av tyg och den ideala temperaturen.

Och, just när det gäller det senare, är svaret nej, det finns ingen "perfekt" temperatur, eftersom många plagg tvättas bra även kallt. Men det är bra att känna till att de bästa resultaten uppnås, som nämnts, genom att noggrant läsa etiketterna och resonera från fall till fall.

Kort sagt: om vi verkligen bryr oss om vår garderob – och inte bara den – så är det bra att vara uppmärksam på hur vi tvättar: trots allt krävs det väldigt lite för att få bra resultat!

Advertisement