Mossa i trädgården: metoder för att eliminera den från uppfarten och hindra den från att växa fram på nytt

av Titti Carlberg

16 Mars 2024

Mossa i trädgården: metoder för att eliminera den från uppfarten och hindra den från att växa fram på nytt
Advertisement

Mossa är ett riktigt naturens underverk, men i vissa fall blir den en olägenhet i trädgården, vilket tvingar oss att komma på metoder för att effektivt eliminera den. Faktum är att om de otaliga arterna av mossa som finns på vår planet är fascinerande, särskilt med tanke på dess otroliga förmåga att anpassa sig till även fientliga miljöer, är det också sant att när det växer mossa i överflöd på trafikerade vägar och asfalterade ytor blir det ett hinder, i vissa fall till och med en riskfaktor. 

Hur får man bort mossa från platser där man inte vill att de ska växa? Det finns flera metoder att prova.

Advertisement

Manuell borttagning av mossa

Manuell borttagning av mossa

Pxhere

Den första formen av borttagning att överväga är den manuella, speciellt om utrymmet som täcks av mossa inte är så stort eller svårarbetat. I utrymmen vid gläntor eller på uppfarter är det därför bättre att beväpna sig med tålamod och lyfta mosssäckarna med specialverktyg. Det finns spadar med vassa kanter, designade speciellt för denna typ av arbete, användbara och minskar avsevärt ansträngningen.

Mossens rötter växer genom att sprida sig på de små avlagringar av jord som finns på marken och mellan plattorna: så därför är det ibland bättre att lyfta klumpen helt för en fullständig och effektiv borttagning. Detta sker dessutom lättare där jorden är fuktig och mossan är mjuk med mycket jord under den.

Ett annat manuellt sätt är att använda en högtryckstvätt: vattenstrålen får bort mossan även från springorna, utan att du behöver böja dig ner för att arbeta vid en springa i taget.

I andra fall är det lättare att förlita sig på andra metoder.

 

Advertisement

DIY-metoder för borttagning av mossa

DIY-metoder för borttagning av mossa

PrincessTiff84/Reddit

Innan du börjar använda någon produkt, oavsett om det är kemiska ogräsmedel eller hemgjorda preparat, är det alltid en bra idé att grovrengöra marken, ett grundläggande steg är att sopa bort allt skräp tills det bara finns mossa kvar. När detta är gjort går du vidare med att täcka alla omgivande växter med plastfolie för att skydda dem från eventuellt stänk av produkterna du ska använda. 

När denna förberedelsefas är avklarat ska du förse dig med 240 ml blekmedel, 4 liter vatten och 320 ml diskmedel eller Marseilletvål eller till och med ett tvättmedel (ekologiskt).

Häll vattnet i en hink och tillsätt sedan ingredienserna och (alltid med handskar på) blanda allt med en pinne. Häll över vätskan i en sprayflaska och spraya en bit från mossan på de ställen du vill eliminera den. Se till att inte utföra detta en blåsig dag, och undvik att spraya från långt avstånd, särskilt om du står nära några värdefulla plantor.

Vänta 5-10 minuter så att blekmedlet gör sin verkan, använd sedan vattenslangen (eller högtryckstvätten) för att spola bort all mossa som har lossnat. Försök undvika att kanalisera vattnet till de delar av trädgården där du har rabatter som du är rädd om. 
Med denna metod bör mossan hålla sig borta minst ett år.

Har du någonsin provat den här metoden?

Advertisement