Dålig lukt på handdukar även efter tvätt: orsaker och tips för att undvika det

av Hilda Maria Morgan

07 Augusti 2023

Dålig lukt på handdukar även efter tvätt: orsaker och tips för att undvika det
Advertisement

Handdukar är bland de föremål som vi dagligen använder oftast i våra hem och av denna anledning är det alltid viktigt att de är perfekt rena, parfymerade och desinficerade. Ändå händer det ibland att våra handdukar avger en dålig lukt, liknande den hos blöta hundar, även om vi nyligen har tvättat dem.

När vi känner dessa dåliga lukter är vår första instinkt att tvätta handdukarna omedelbart, men i vissa fall kanske det inte räcker med ytterligare en tvätt. Andra mer ingripande åtgärder kan också behövas, vilket kommer att eliminera de bakomliggande orsakerna till utvecklingen av dessa dåliga lukter, främst genom noggrann sanering av handdukarna före eller under tvätt.

Låt oss tillsammans ta reda på orsakerna och möjliga lösningar på detta irriterande problem.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vilka är orsakerna till utvecklingen av dålig lukt på våra handdukar? Svaret ligger i spridningen av mögel och bakterier som ackumuleras på handdukarnas yta, livnär sig på matrester, celler som lämnas av huden och svett, och producerar kemiska ämnen som i själva verket är orsaken till utvecklingen av dålig lukt. Av denna anledning är det av grundläggande betydelse att alltid rengöra och desinficera våra handdukar korrekt, för att eliminera detta problem permanent.

För detta ändamål kan du vidta olika åtgärder i förtvättfasen, för att förbättra resultatet av den efterföljande passagen i tvättmaskinen. Det finns många produkter som du kan använda för detta ändamål: milda blekmedel och natriumperkarbonat är två utmärkta alternativ och du behöver bara förbereda en lösning i vilken du lägger dina handdukar i blöt minst en timme innan du går vidare till tvätten.

Natriumperkarbonat är i själva verket en produkt som består av väteperoxid och natriumkarbonat som, löst i vatten, frigör aktivt syre, med en starkt blekande och desinficerande verkan. Tack vare denna verkan används denna produkt ofta som blekningsmedel och desinfektionsmedel för våra tyger, och utför en mildare verkan än ett traditionellt blekmedel, som tenderar att skada fibrerna istället.

Under tvätten kan du dock använda 125 ml vit ättika, en svampdödande och antibakteriell produkt, som ersättning för sköljmedlet, vilket garanterar dig en perfekt sanerad, ren, mjuk och doftande tvätt. Se till att du ställer in rätt tvättprogram, vid en temperatur som inte är lägre än 40 grader och med en centrifugering på 800 rpm.

Slutligen, ett sista ögonblick en särskild uppmärksamhet måste ägnas åt är torkning: om det görs på fel sätt kan handdukarna faktiskt samla på sig fukt och utveckla dålig lukt. Så häng upp dem helst utomhus, så att processen går snabbare.

Från och med nu kommer dina handdukar alltid att lukta rent!

Advertisement