Blankt kakel på nolltid med en gör-det-själv-metod där du använder det du har hemma

av Hilda Maria Morgan

05 Augusti 2023

Blankt kakel på nolltid med en gör-det-själv-metod där du använder det du har hemma
Advertisement

Alltid blanka golv, men kaklet på väggen då? Vi ägnar inte alltid samma uppmärksamhet åt det, men vi skulle även kunna få dessa kakelplattor att glänsa på ett ögonblick genom att bara använda det vi redan har hemma. Det finns såklart även moppar som passar för just den här uppgiften och vi kan också välja olika rengöringsmedel för att rengöra just den ytan, men i verkligheten kan vi också få fantastiska resultat med en enkel kvast och de vanliga rengöringsmedlen.

Det är lite mer rudimentärt, men det sparar utrymme i ditt hem och pengar i fickan. Läs vidare för att ta reda på hur du gör.

Advertisement
Creativo

Creativo

Även om de blir smutsiga mycket mer sällan än kakelplattorna på golvet, är kaklet som täcker badrumsväggarna, speciellt runt duschen och nära handfatet, ytor där det hamnar mycket stänk av vatten, tvål och produkter som vi använder i badrummet. För att inte tala om damm, eller kanske till och med mögel.

Därför behöver du då och då beväpna dig med tålamod och tvätta dem väl, men med tanke på hur stor ytan är, kanske till och med hög, behöver du ta hjälp av lämpliga redskap. Och för detta ändamål räcker det också att använda sopkvasten som du rengör golvet med. Utöver den behöver du två stora mikrofiberdukar och gummiband.

Vad gäller tvättmedel kan du använda dina favoritprodukter, men även lite diskmedel eller Marseille-tvål. Om du vill eliminera lite mögel behöver du också väteperoxid och gärna eterisk olja av tea tree.

Hur man gör: först och främst behöver du damma. Ta den första mikrofiberduken, knyt den runt borsten på kvasten med gummibanden och för din gör-det-själv-dammvippa över väggen. Sedan tvättar du väggen: byt ut duken mot den andra och häll sedan hett vatten i en sprayflaska och tillsätt en tesked diskmedel eller Marseille-tvål (eller en tesked av din favorit porslins- och sanitetsrengörare). Skaka lite för att blanda och spraya direkt på väggen – om du inte kommer åt överallt kan du fukta trasan på kvasten väl. Börja sedan gnugga metodiskt.

Om några minuter har du fått bort smutsen. Om du vill agera mot mögel, häll två delar vatten och en del väteperoxid i flaskan, med bara en droppe tvål och 3-5 droppar tea tree eterisk olja. Använd blandningen på samma sätt.

För en perfekt finish kan du också ta två ytterligare mikrofiberdukar: en blöter du och kramar ur mycket väl innan du sätter fast den på kvasten för att skölja, och den andra används för att torka.

Advertisement