Några minuter för att rensa det igensatta avloppet i diskbänken: du kan använda ingredienser du redan har hemma

av Hilda Maria Morgan

05 Augusti 2023

Några minuter för att rensa det igensatta avloppet i diskbänken: du kan använda ingredienser du redan har hemma
Advertisement

Vi måste diska och avloppet till diskhon är igensatt, eller så är vi på väg att tvätta händer eller ansikte och vattnet rinner inte ner i avloppet från handfatet: det sker inte så ofta kanske, men visst är det något som då och då händer. Det kan finnas flera orsaker, men vanligtvis orsakas blockeringen av ämnen som har samlats i en punkt av rören omedelbart under avloppet.

Beroende på problemets allvar kan vi ta till olika lösningar, och ofta kan även några mycket enkla och billiga vara mycket lönsamma. Lika säkert är det att det räcker med att använda ingredienser som vi säkerligen redan har i köket, eller som vi i alla fall enkelt kan hitta till en minimal kostnad.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om problemet orsakats av kalk brukar vi inse det när beläggningarna är riktigt stora. I så fall lönar det sig inför framtiden att överväga att köpa en vattenavhärdare till rören, som alltså gör att vattnet som rinner ut ur våra kranar blir mindre hårt. Det finns magnetiska anti-kalkfilter som, genom att generera ett magnetfält, ingriper på formen och sammansättningen av kalciumkarbonatmolekylerna (en komponent av kalk som bildas i huset), vilket gör dem mindre och därför mer lättlösliga.

När skadan redan är skedd kan du dock ingripa med vinäger och bikarbonat. Metoden är som följer: låt mycket varmt vatten rinna in i rören (om de är gjorda av metall kan du också använda nästan kokhett vatten, var försiktig när du häller det), och det kan redan ta bort en del fet smuts som är en del av blockeringen. När det rinner bort, häll ett glas bikarbonat i avloppet. Direkt efteråt, följ upp med ett fullt glas vinäger. När de två ingrediensernas brusreaktion tar slut nu, häll mer kokande vatten i avloppet.

Detta räcker oftast för att få bort blockeringar som inte är alltför allvarliga, och det verkar på kalk. För att avsluta borttagningen av kalkstenen bör sedan vinäger hällas regelbundet, kanske med några dagars mellanrum.

För blockeringar som bara genererats av rester (även tvål och hår, när det gäller badrummet), kan du använda samma metod, eller också prova citronsyra. Det måste också kombineras med varmt vatten, det är viktigt för att lösa upp fettavlagringar och få resterna som fastnat att glida bort. Så börja med väldigt varmt vatten, häll sedan upp ett glas citronsyra, låt stå i en kvart eller längre och följ sedan med mycket varmt vatten.

I vilket fall som helst, om du ser att när du häller varmt vatten efter de andra ingredienserna så rinner det fortfarande inte iväg snabbt, vänta tills det försvinner helt och häll på de andra ingredienserna igen och vänta sedan lite innan du försöker igen med varmt vatten.

Och om det inte blir bättre och du är utrustad med en sond med en tång som de som rörmokare använder, prova att föra in den i avloppet för att bryta upp klumparna och dra ut hår och rester lite i taget. Men om du känner att du måste tvinga ner den för mycket, undvik att fortsätta och kontakta en expert.

Advertisement