Blötlägg vitlök i en burk full med vatten? Vi förklarar varför många gör det

av Hilda Maria Morgan

06 Augusti 2023

Blötlägg vitlök i en burk full med vatten? Vi förklarar varför många gör det
Advertisement

Vitlök är en mycket uppskattad ingrediens i våra kök som smakförstärkare och därför finns den alltid i våra skafferier. MEN vitlök är inte bara perfekt för att ge smak till våra rätter: den har faktiskt också antiseptiska och antibakteriella egenskaper som kan utnyttjas på många olika sätt och som gör den mycket värdefull. Liksom många andra grönsaker, som morötter eller selleri, kan vitlök också enkelt odlas hemma, med början från dess klyftor kan man få nya växter och nya lökar varje gång.

Att odla vitlök i marken kan vara svårt, särskilt om du är nybörjare, eftersom du måste tänka på den mest lämpliga typen av jord, väderförhållandena och förebyggande eller eliminering av ogräs och parasiter. För att undvika alla dessa krav som är runt omkring kan du experimentera med en teknik som istället använder en enkel burk full med vatten, det är mycket lättare att genomföra framgångsrikt och garanterar dig en ständigt konstant tillgång på unga skott att använda som gräslök.

Nyfiken på hur man gör? Vi förklarar det nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att odla din vitlök i vatten är det bara att följa några enkla steg:

  • köp en vitlök och låt några klyftor grodda sig individuellt; du kan påskynda processen genom att placera dem på en varm plats insvept i en fuktig pappershandduk.
  • Efter några dagar, när klyftorna har groddat sig, lägg dem i en glasbehållare med den groddspetsen vänd uppåt, täck den sedan med vatten i rumstemperatur som når ungefär hälften av dess höjd.
  • Placera behållaren på en solig plats där den nås av solen minst 12 timmar om dagen, fyll på vatten med jämna mellanrum och byt ut det när det blir mörkt.
  • Efter en vecka kommer den luftdelen av vitlöksklyftorna att vara redo för skörd, vilket görs genom att man skär av den övre tredjedelen för att undvika den bittra delen. Dessa groddar smakar som schalottenlök och gräslök och är perfekta för att smaksätta en mängd olika rätter, från soppor och sallader till såser, grytor och potatis.

Prova denna mycket enkla teknik själv!

Advertisement