Tina upp kött snabbt och säkert genom att följa rätt metoder

av Hilda Maria Morgan

05 Oktober 2023

Tina upp kött snabbt och säkert genom att följa rätt metoder
Advertisement

Att frysa in mat för att konservera den är en teknik där man använder sig av låga temperaturer för att förlänga hållbarheten; använt sedan urminnes tider har denna teknik nu fulländats med tillverkning av frysar och kylskåp, som radikalt har förändrat våra konsumtionsvanor och vår förmåga att bevara hälsosam mat på lång sikt.

Om frysning är en process som måste övervakas ständigt på grund av potentiella risker för kontaminering, så är inte heller den omvända operationen fri från risker. Felaktig upptining kan faktiskt återaktivera bakterierna som finns i maten innan den frystes, vilket orsakar deras spridning och kontaminering av hela maten.

De livsmedel som löper störst risk i detta fall är kött, som är mer mottagligt än andra för bakteriell kontaminering och därför riskerar att återaktiveras under temperaturhöjningen.

Vad är det bästa sättet att tina upp kött på samtidigt som man undviker bakteriell kontaminering? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Hur man tinar upp kött på ett säkert sätt

Hur man tinar upp kött på ett säkert sätt

Creativo

Kött kan tinas upp på tre olika sätt:

  • Vatten: den första metoden vi rekommenderar är upptining med vatten vilket kan göras under rinnande vatten eller genom nedsänkning. I det första fallet måste du förvara köttet i originalförpackningen och se till att det är helt vattentätt för att undvika korskontaminering. Lägg köttet under en stråle med kallt vatten och låt det tinas upp helt. Den andra metoden består istället av att man lägger köttet i vattentät förpackning i en behållare full med kallt vatten och låter den stå tills köttet är helt upptinat, byt vattnet var 30:e minut.
  • Kylskåp: den andra metoden, som tar längre tid än den föregående men är den mest använda, består helt enkelt av att placera köttet i en behållare eller på en ren tallrik och lämna det i kylen i minst 24 timmar eller tills det är helt upptinat.
  • Mikrovågsugn: mikrovågsavfrostning kan utföras genom att ställa in lämpligt program. Ta bort köttet från förpackningar som inte kan genomgå denna typ av uppvärmning, använd en behållare som är lämplig för tillagning i mikrovågsugnen. I det här fallet måste du konsumera köttet direkt efter upptining.

Advertisement

Andra tips för att tina upp kött på ett säkert sätt

Andra tips för att tina upp kött på ett säkert sätt

Haukurinn/Reddit

Vilken metod du än väljer, för att den ska utföras korrekt och undvika korskontaminering, måste du vara noga med att desinficera ytor, behållare och redskap som kommer i kontakt med köttet under upptiningsprocessen. På grund av samma ändamål, när du hanterar kött, tvätta alltid händerna noggrant innan du rör andra livsmedel.

Slutligen, om du råkar ha matrester, kan du bestämma dig för att frysa in dem, så länge du respekterar några enkla regler vid upptining:

  • undvik metoder med vatten, använd kylskåpet eller mikrovågsugnen;
  • konsumera hela produkten omedelbart efter avfrostning;
  • om det blir över lite mat igen kommer du inte att kunna frysa den en andra gång, utan du måste kasta den.

Hur tinar du upp ditt kött?

Advertisement