Användning av ugnen: 10 knep att komma ihåg för att spara på din räkning

av Hilda Maria Morgan

30 September 2023

Användning av ugnen: 10 knep att komma ihåg för att spara på din räkning
Advertisement

Att laga mat i ugnen är ofta det hälsosammaste alternativet för att kunna äta all mat vi gillar utan att för den skull ge avkall på smaken. Det har också fördelen att vara en typ av matlagning som vi behöver följa mindre, jämfört med alla manövrar och kontinuerlig övervakning av livsmedel som steks i stekpannan, eller friteras, eller kokas i grytan, vilket är användbart för oss att kunna göra annat också samtidigt som vi lagar mat.

Så ugnen blir en oumbärlig allierad i hushållet, men det är också sant att denna stora apparat innebär en stor elförbrukning. Med viss försiktighet kan vi dock minska förbrukningen av el när det är möjligt när vi använder ugnen. Låt oss ta en titt på några råd.

via endesa.com

Advertisement

Användning av ugnen: några knep för att spara pengar

Användning av ugnen: några knep för att spara pengar

ready made/Pexels

  • Öppna inte ugnsluckan ofta: när en tillagningsfas börjar, undvik att öppna ugnsluckan om du bara måste kolla, utan att vända på något. Det är därför det är väldigt viktigt att komma ihåg att rengöra glaset noggrant, eventuellt genom att demontera dem, så att de aldrig grumlas av restsmuts från tidigare matlagning, sedan behöver du bara titta in från utsidan för att förstå hur det går för maten.

    Om du verkligen måste öppna ugnen, blanda inte maten i ugnsformarna medan den är öppen: ta ut plåtarna, stäng ugnen, utför nödvändiga manövrar och sätt tillbaka allt inuti ugnen igen.

    På så sätt kommer du att hålla temperaturen konstant, och ugnen behöver inte förbruka extra energi för att återställa de nödvändiga graderna.

  • Laga flera rätter samtidigt: det kommer inte alltid att vara möjligt, men varje gång du vill laga mat, överväg att göra det i större mängder (eventuellt för att sedan frysa in den), eller fundera på att kombinera tillagningen av olika rätter som är kompatibla. Vissa måste kanske sättas in före och andra efter, men om du vänjer dig blir det enkelt att planera i den här meningen och med en enda tillagning har du flera rätter klara utan att förlänga användningen av apparaten.

Advertisement

Ha inte ugnen på när du inte behöver den

Ha inte ugnen på när du inte behöver den

cottonbro studio/Pexels

Andra knep att komma ihåg, som kan verkar triviala men räcker långt, består helt enkelt av att stänga av tidigare.

Var uppmärksam: när du stänger av ugnen förblir ventilationssystemen aktiva för att sprida restvärmen, så i verkligheten förblir ugnen varm under lång tid. Vi kan alltså få ut det mesta av restvärmen genom att stänga av tillagningen redan fem minuter före beräknad tid. Vi kommer att ha två fördelar: vi förbrukar lite mindre på våra räkningar och ugnen kommer inte behöva fortsätta arbeta för att skingra värmen efteråt. Men maten kommer tillagas som den skulle!

Och om du behöver värma upp något, vänta tills huvudrätten är färdiglagad och lägg sedan in det som ska värmas upp så fort den är klar genom att använda restvärmen.

Ugnsunderhåll för att spara på elförbrukning

Ugnsunderhåll för att spara på elförbrukning

Liliana Drew/Pexels

Inte bara rengöring av glaset i ugnsluckan utan underhåll i allmänhet är viktigt. Utgår från att rengöra innerväggarna på rätt sätt: när de täcks av matrester innebär det inte bara hälsorisker, utan även att förmågan att fördela värmen i ugnen förändras. Återigen kan smuts ha blockerat ventilationsgallren, och detta är också skadligt.

Det är också nödvändigt att kontrollera om gummitätningen runt dörren, och gångjärnen för att stänga den, alltid fungerar på bästa sätt: om det läcker luft höjs förbrukningen.

Andra tips för att spara pengar när du använder ugnen

Andra tips för att spara pengar när du använder ugnen

Steff-X-FR/Wikimedia Commons

  • Förlaga: det finns mat, som vissa grönsaker (till exempel potatis), som tar längre tid att tillaga i ugnen. Du kan därför överväga att koka dem lite innan, även med hjälp av effektiva redskap som mikrovågsugnen, och därmed minskar tiden i ugnen.
  • Var uppmärksam på behållarna: bakplåtar och andra matlagningsredskap måste vara lämpliga. Keramik och härdat glas kan hålla värmen bättre, så de är bättre för långkok, där vi också kan undvika att hålla termostaten för hög. Metall, å andra sidan, är perfekt för mat som behöver lagas snabbare och nå höga temperaturer på kortare tid.
  • Var självklart uppmärksam på din apparats energiklass. Om du använder ugnen ofta är det bättre att investera i klass A eller B; medan om användningen är sporadisk eller säsongsbetonad kan du också överväga de andra – som konsumerar betydligt mer.

Det finns inga mirakel, och om vi använder ugnen mycket kommer det att påverka den månatliga och årliga elförbrukningen, men genom att tillämpa alla dessa tips kan vi avsevärt hjälpa oss mycket!

Advertisement