Bli av med kaoset i köket på ett ögonblick med dessa 5 enkla och användbara tips

av Hilda Maria Morgan

22 September 2023

Bli av med kaoset i köket på ett ögonblick med dessa 5 enkla och användbara tips
Advertisement

Verkar ett alltid städat och organiserat kök omöjligt för dig? Detta behöver inte alltid vara fallet: ibland kan ett problem som verkar oöverstigligt lösas mycket enkelt genom att man helt enkelt tar till några enkla knep.

Köket är centrum för familjelivet i varje hem: det är platsen där måltiderna tillagas dagligen, där vi ofta sitter vid bordet för att äta och i många fall även där vi tillbringar större delen av vår vakna tid. Köket är platsen där vi tar emot våra gäster för att bjuda dem på en kaffe eller dela en stund av vår tid vid bordet, där barnen gör sina läxor och där de leker, där vi interagerar med de andra familjemedlemmarna och av denna anledning är det ofta belamrat med redskap, böcker, anteckningsböcker, lappar, post och mycket mer.

Om du inte har en aning om hur du kan hålla ordning och reda i ditt kök, kommer du kunna bli av med kaoset i köket på ett ögonblick genom att följa dessa 5 enkla och användbara tips.

Advertisement

5 tips för ett städigt prydligt kök

5 tips för ett städigt prydligt kök

AdditionalZebra/Reddit

1.       Organisation: det första du ska göra är att organisera dig. Det kan verka trivialt, men innan du städar upp köket kommer det att vara nödvändigt att organisera det så bra som möjligt genom att i förväg bestämma arrangemanget för var och en av våra livsmedelsprodukter, verktyg och redskap och dela upp utrymmet av ytorna efter typ.

2.       Prydligt skafferi med behållare: ett organiserat skafferi är första steget till att ha ett kök som alltid är iordning; ta dig regelbundet tid att organisera uppställningen av alla dina livsmedel, kassera omedelbart öppna förpackningar och matrester. För detta ändamål kommer behållare att vara mycket användbara: glasburkar, flätade korgar och plastbehållare hjälper dig att organisera alla dina produkter och ge hyllorna ett snyggare utseende.

3.       Kökshanddukar, kvastar och tvättmedel: hur många av er har ett skåp som är särskilt tillägnat alla produkter som behövs för rengöring? Du kanske inte har ett rum att ägna åt detta ändamål, men du kan enkelt ta till några knep för att förvara alltihop: en låda för städdukar och trasor, skåpet under diskbänken för alla dina tvätt- och rengöringsmedel och praktiska dörrkrokar för att hänga upp sopkvast och sopskyffel.

4.       Rensa arbetsbänkarna och bordet: ta för vana att rensa arbetsbänkarna och köksbordet mycket regelbundet, varje gång du använder dem. På så sätt kommer ditt kök alltid att verka snyggare och mer organiserat och du får också mer tid att ägna dig åt dina uppgifter istället för att slösa bort den på att leta efter redskap i timmar.

5.       Gör dig av med det överflödiga: speciellt om ditt kök är litet är det oerhört viktigt att göra sig av med det överflödiga genom att slänga allt du inte behöver. Börja med skafferiet, släng all mat som har gått ut och gå sedan vidare till ett urval av redskap, små apparater, porslin, kastruller och behållare. Donera eller släng allt du inte har använt det senaste året eller som är trasigt.

Advertisement

Organisera köket: andra små knep

Organisera köket: andra små knep

AdditionalZebra/Reddit

För att få mer utrymme, ta till några knep. I dina köksskåp, till exempel, kan det tillgängliga utrymmet fördubblas genom att använda avsatser, behållare, krokar och fack.

Involvera hela familjen i organisationen: om alla medlemmar vet var de kan hitta det de behöver och var de ska förvara det när de inte längre används, kommer du att behöva mycket mindre tid för att ställa allt i ordning igen.

Slutligen, kom ihåg att ett rent kök omedelbart kommer att se prydligare ut. Rengör skåp, spis, diskbänk och bänkskivor regelbundet med naturliga metoder för att undvika att skada möbler med aggressiva kemiska rengöringsmedel. En blandning av lika delar vatten och vinäger hjälper dig inte bara att hålla ditt kök perfekt rent, utan garanterar alltid perfekt hygien. Ett utmärkt alternativ är en pasta av vatten och bikarbonat, med en lätt slipande verkan som hjälper dig att ta bort alla de mest envisa fläckarna.

Tack vare dessa tips kommer ditt kök att bli oigenkännligt!

Advertisement