För svärtade fogar räcker det med en borste och en helt vanlig ingrediens

av Hilda Maria Morgan

02 Augusti 2023

För svärtade fogar räcker det med en borste och en helt vanlig ingrediens
Advertisement

Även om vi tvättar golven varje dag finns det ett element som är smutsigt i alla fall, vilket tvingar oss att arbeta specifikt med just det: vi pratar om fogarna, eller springorna mellan golvplattorna – såväl som de på väggarna, särskilt i köket och badrummet. Det är dock framför allt på marken som smutsen ständigt lurar, med tanke på att vi ständigt använder dessa ytor, och det faktum att det är den plats där allt damm och all smuts faller ner på. Och även om du tvättar golvet noggrant, såvida du inte alltid använder någon form av ångmaskin (men kanske inte ens då), så fastnar smutsen som flyttas runt av moppar och kvastar precis in i de där springorna.

Så, förr eller senare kommer ögonblicket då vi måste ta i med hårdhandskarna och då är det bäst att se till att du gör det på det sätt som garanterar det bästa resultatet till minsta möjliga ansträngning!

Advertisement
Creativo

Creativo

Som tur är så finns det ett ämne som förutom att effektivt lösa upp även den svartaste smuts, dessutom fungerar sanerande och är ett kraftfullt antimögel-medel. Kort sagt, perfekt för noggrann rengöring av fogarna i hela huset. Det handlar om väteperoxid.

Så om du inte vill slösa bort för mycket tid är det bara att hälla det längs fogarna och genast skrubba med en gammal tandborste, gärna med hårda borst – eller med en specifik borste för detta ändamål. Alternativt kan även en gammal nagelborste vara en praktisk allierad. Om du inte är orolig för mögel, gnugga direkt efter att du har hällt på väteperoxiden, så ska du se att smutsen lossnar lätt.

Om du istället också vill döda svamp- och mögelsporer, då är det nödvändigt att förlänga kontakttiden för väteperoxiden med ytan, låt den i sådana fall verka i 10-20 minuter. Om du vill använda väteperoxid på vertikala ytor, där den skulle rinna av av sig självt, kan du skapa en pasta tillsammans med bikarbonat, så att det blir lättare att applicera utan onödigt spill.

Väteperoxid är ett utmärkt alternativ till blekmedel som också är effektivt för att ta bort envis smuts, men som är skadligare för både hälsa och miljö.

När du har fått bort och skrapat bort smutsen är det bara att torka av den med en trasa eller mopp genom att tvätta snabbt med endast varmt vatten och bikarbonat, eller vatten och en droppe diskmedel, för att få bort all smuts.

Advertisement