Att ställa en skål med vinäger i bilen är den enkla och billiga lösningen på ett vanligt problem

av Hilda Maria Morgan

04 Augusti 2023

Att ställa en skål med vinäger i bilen är den enkla och billiga lösningen på ett vanligt problem
Advertisement

En ren och väldoftande bil är ett nöje för alla, men det innebär också att ständigt uppmärksamma allt som kan smutsa ner den och lämna dålig lukt. Och för att hjälpa dig med detta är en skål med vinäger en lösning som varken kostar pengar eller ansträngning. Alla med barn eller hundar vet att det kan vara en svår uppgift att hålla allt rent och deodoriserat. Och att befinna sig i en illaluktande interiör är varken trevligt för oss eller för eventuella personer som vi skjutsar då och då transporterar med bil.

Därför gör vi allt för att skydda sätena från fläckar, ränder, smulor och djurhår. Men när en olycka händer, eller om vi helt enkelt bara svettas på sätena, hur kan man då få bort lukten från kupén i vår bil? Det är där vinägern kommer in och ger oss en hjälpande hand.

Advertisement
Creativo, Pxhere

Creativo, Pxhere

Precis som till tvätten i hemmet är vinäger faktiskt ett ämne som kan absorbera dålig lukt, vilket gör det till ett gratis hjälpmedel att använda i bilen när deodoranterna som hänger på instrumentbrädan eller på spegeln inte längre gör någon skillnad eller nytta. Det vill säga när det är dags för en djuprengöring.

Allt du behöver göra är att ta en skål av glas eller porslin och fylla den med två eller tre centimeter vinäger, precis tillräckligt för att lätt kunna transportera den utan att behöva spilla överallt. Gör det gärna på kvällen eller under en dag när du vet att du inte kommer att använda bilen.

Ställ skålen på golvet, vid foten av sätena – du kan också använda flera för att agera snabbare i de olika delarna av bilen, inklusive bagageutrymmet, och håll fönstren och dörrarna stängda och låt allt stå över en natt eller åtminstone flera timmar. Efter den tiden, gå och öppna fönstren eller dörrarna för att vädra och eliminera det som finns kvar av vinägerdoften, vilken inte direkt är behaglig när den är koncentrerad.

Detta är ett idealiskt knep att ta till i en nödsituation efter att ha tagit bort huvuddelen av smutsen när det har inträffat någon jobbig olycka, men det är också användbart efter att ha dammsugit upp all smuts och rengjort sätena, bilmattorna etc., eventuellt innan du sätter in en deodorant som parfymerar inredningen.

Förutom vinägern kan du använda små skålar med aktivt kol eller bikarbonat på samma sätt (det senare kan också berikas med lite eterisk olja med en doft som du tycker om), som du dock behöver ha ståendes där i flera timmar för att det ska ha effekt.

Hade du redan testat detta botemedel?

Advertisement