Påsmetoden hjälper dig att snabbt lösa problemet med en igensatt toalett

av Hilda Maria Morgan

01 Augusti 2023

Påsmetoden hjälper dig att snabbt lösa problemet med en igensatt toalett
Advertisement

Badrummet är utan tvekan, tillsammans med köket, den hemmiljö som behöver mest skötsel och städning för att alltid vara perfekt rent och sanerat för att kunna garantera oss en konstant känsla av välbefinnande. Trots den mest frekventa och regelbundna skötseln kan dock alltid små eller stora olägenheter uppstå som tvingar oss att ingripa mer radikalt än den enkla dagliga städrutinen.

En av dessa möjliga händelser är en blockering i toaletten, som när den uppstår kan leda till avsevärda besvär, speciellt när vi endast har ett badrum i huset och som därför måste kunna utföra sin funktion på ett optimalt sätt. Om att vända sig till en professionell yrkesman alltid är det bästa alternativet, kan ibland detta problem lätt lösas även med någon huskur som innebär avsevärda kostnadsbesparingar.

Nedan förklarar vi hur man får en igensatt toalett att fungera igen med hjälp av en påse.

Advertisement
Scharnvirk/Reddit

Scharnvirk/Reddit

Men varför blir toaletten igensatt? Den vanligaste orsaken är förekomsten av olämpliga produkter inuti, såsom andra hygienprodukter än toalettpapper, men även parfymerade toalettblock eller andra föremål som av misstag tappats inuti. Det första du ska göra är därför att vara ytterst uppmärksam på att bara slänga toalettpapper i toalettstolen. Men orsakerna till igensättning kan också vara funktionsfel, som för lågt vattentryck, eller strukturella problem som en för smal sifon som inte tillåter korrekt avfallshantering.

Det finns två mycket effektiva huskurer för att lösa detta problem och i båda fall använder man sig av en enkel plastpåse.

  • Den första metoden består av att linda in toalettborsten i en plastpåse, om blockeringen är särskilt envis är det bäst att använda 2 eller 3 påsar, och använda den för att upprepade gånger trycka mot botten av din toalett. Toalettborsten kommer att fungera som en kolv som skapar ett tryck som bör hjälpa till att rensa blockeringen.
  • En andra mycket effektiv metod är att ta en plastpåse som är tillräckligt stor för att täcka hela öppningen på din toalett, ren och operforerad, och placera den över öppningen. Sedan fäster du påsen med tejp så att toalettstolen är perfekt förseglad. Experimentera genom att lägga en hand på påsen, om du hör ljud, hitta källan och försegla den. När allt är helt slutet kan du spola toaletten och du kommer att märka att påsen kommer att svälla och skapa ett tryck inuti. Genom att försiktigt trycka hela vägen ner ska du kunna få blockeringen att släppa på grund av trycket.

Om dessa metoder inte fungerar vid första försöket måste du vänta tills vattnet kommit tillbaka till normal nivå innan du kan försöka igen, annars kan du riskera att få toaletten att svämma över och skapa ett ännu större besvär.

Vilken metod väljer du att prova?

Advertisement