Behöver du tvätta bilmattorna? Du kan göra det snabbare med ett enkelt knep

av Hilda Maria Morgan

09 September 2022

Behöver du tvätta bilmattorna? Du kan göra det snabbare med ett enkelt knep
Advertisement

Vi har fötterna på dem varje dag, och varje årstid måste de hantera många olika typer av smuts, från damm, till lera, till sand. Och om vi brukar ta med våra husdjur i bilen blir det också mycket hår och kanske till och med en inte så behaglig lukt. Vi pratar om mattorna som skyddar bilgolvet, och som är bland de ytor som blir mest smutsiga inne i kupén.

Lyckligtvis kan man ta ut dem grovrengöra dem ofta, du behöver bara piska dem kraftigt regelbundet. Men det kommer alltid en tid då vi inte kan skjuta upp en mer grundlig tvätt, den som får dem att se ut som nya igen.

Vi brukar välja soliga dagar för att på bekvämast sett kunna göra det hemma, eftersom vi vet att det tar många timmar för dem att torka helt och kan sättas tillbaka i bilen igen. Men den här processen kan påskyndas med ett enkelt knep.

via https://www.tiktok.com/@maizim...

Advertisement
@maizimmy/TikTok

@maizimmy/TikTok

Knepet visas effektivt av TikTok-användaren @maizimmy på hennes profil.

I videon ser vi kvinnan som tar fram mattorna och ordnar dem på gångvägen i trädgården och sedan sprayar en första produkt för att rengöra dem. Det är inte specificerat vilken det är, så du kan använda ditt favoritrengöringsmedel som du brukar använda i dessa fall, kanske till och med ett specifikt för klädseln på bilen, även om i allmänhet ett bra avfettningsmedel räcker för att göra sin plikt även med mattorna.

För sköljning används en högtryckstvätt, med en stråle av tryckvatten vilket alltid är mycket användbart för att skynda på för att noggrant rengöra dessa material. Om du inte har någon kan också trädgårdsslangen fungera, eventuellt genom att sätta ett finger vid öppningen för att få en mer koncentrerad stråle.

@maizimmy tillägger att hon vid det här laget är van att utföra ett extra steg, genom att hälla lite diskmedel på mattorna, för att tvätta dem igen. I så fall är det bra att försiktigt sprida tvålen på ytan med hjälp av en borste eller en kvast med ganska styva borst.

Sedan sköljer man igen och här kommer knepet som halverar torktiden: använd en torkare som de som används för duschfönster. Passera försiktigt, remsa för remsa, på mattan, och tryck på för att vrida ut vattnet.

Du kan se i videon hur mycket överskottsvatten som omedelbart frigörs från mattans fibrer. Således, hängande (ännu bättre är om de läggs plana) på en solig och blåsig plats i trädgården, kommer mattorna att torka på nolltid!

Advertisement