Nedfläckade säten? Ta reda på hur du rengör din bilklädsel och får den att se ut som ny igen

av Hilda Maria Morgan

27 November 2022

Nedfläckade säten? Ta reda på hur du rengör din bilklädsel och får den att se ut som ny igen
Advertisement

Hur trevligt är det inte att komma in i en ren och väldoftande bil? Det finns de som är stolta över att hålla kupén i oklanderligt skick, och de som kanske är lite mer avslappnade när det gäller den renhetsnivå som ständigt bör upprätthållas. Men visst är det ingen som gillar tanken på att se sätena märkta av ränder och smutsfläckar som tycks ha trängt igenom klädseln helt. Oavsett om det är barnens eller djurens fel, eller någon som slarvat medan de ätit i bilen... Orsakerna kan vara många, inklusive svett från våra egna kroppar, men i till slut blir det dags att ge en grundlig rengöring som får tillbaka bilen i optimalt skick igen.

Vad ska man göra vid fläckar som trängt in i klädseln? Du kan kontakta någon specialist, eller kanske prova hemma, även om du fortfarande behöver använda några lämpliga verktyg för att göra ett bra jobb. Läs vidare för att ta reda på mer.

via @cleanthatup/TikTok

Advertisement
@cleanthatup/TikTok

@cleanthatup/TikTok

På TikTok indikerar en skapare som är specialiserad på att rengöra olika typer av klädsel, en metod som han alltid tycker är mycket effektiv, till vilken man behöver:

 • alkohol för att desinficera (230 ml)
 • vatten (230 ml)
 • diskmedel (1 matsked)
 • en flaska för att blanda allt i
 • en klädselborste (med ganska styva borst)
 • en extraktor för rengöring av klädsel/mattor
 • torra och rena mikrofiberhanddukar eller trasor

Som Brandon förklarar i sin video så blöter vi ibland bara och kanske skrubbar med tvål och sedan låter det torka, och allt verkar fungera så länge sätet är blött, men sedan kommer fläckarna fram igen när det har torkat. Med metoden som föreslagits på TikTok verkar resultaten dock värda ett professionellt jobb. Så här gör du

 1. Blanda alla ingredienser i sprayflaskan
 2. Skaka väl och häll på fläckarna på sätena, impregnera dem försiktigt med produkten
 3. Låt produkten tränga in genom att gnugga med en borste
 4. Aktivera sedan extraktorn och för den försiktigt över hela den drabbade delen av sätet
 5. Täck hela området med ett lager helt torra handdukar och låt dem ligga där i 24 timmar.

På detta sätt kommer handdukarna inte bara att absorbera sätets fukt, utan även all smuts som inte avlägsnades med specialapparaten kommer också att överföras till dem, vilket bland annat är en utmärkt allierad för soffor, fåtöljer och mattor i huset.

Har du någonsin provat den här metoden?

Advertisement