Oljefläckar på garagegolvet eller uppfarten: få dem att försvinna med en enkel metod

av Hilda Maria Morgan

17 Augusti 2022

Oljefläckar på garagegolvet eller uppfarten: få dem att försvinna med en enkel metod
Advertisement

Det är lätt hänt att bilen, eller kanske till och med några verktyg som används för trädgårdsskötsel, ibland tappar några droppar olja och förstör på marken. Oavsett om det är på en utomhusuppfart eller på golvet i garaget eller i någon redskapsbod så är det fettfläckar som drar till sig ännu mer smuts, ger ifrån sig dålig lukt och som vi i allmänhet skulle vilja slippa att ha i huset och trädgården.

Det finns förebyggande åtgärder som kan hjälpa oss, särskilt på parkeringsplatsen, men när fläcken redan har uppstått, vad ska man då göra? Det räcker med att känna till vilken metod som är lämplig för att få den att försvinna, som de som anges nedan.

via @livecomposed/TikTok

Advertisement
@livecomposed/TikTok

@livecomposed/TikTok

De som inte har lust att behöva rengöra sådana fläckar tillgriper ofta en lösning som inte blir så snygg på ett estetiskt plan, men som fungerar: genom att täcka marken med kartong i förväg. Bilen kör upp på den, och även om den läcker lite olja eller bränsle av någon anledning förblir marken säker.

Men om du inte hade förberett något liknande, eller om fläcken uppstår på en annan plats där en liknande händelse inte kunde ha förutsetts, kan du prova en metod som effektivt illustreras av @livecomposed på TikTok.

  1. Utrusta dig med ett kraftfullt avfettningsmedel (välj om möjligt de som är gjorda av naturliga ämnen, eftersom du redan kommer att hantera mycket förorenande som oljor och bränslen) och en borste med hårda borst.
  2. Spraya produkten rikligt på fläcken.
  3. Skrubba snabbt.
  4. Skölj allt med vattenslangen.

Det är verkligen precis så här enkelt. Det finns de som, istället för avfettningsmedel, använder diskmedel eller flytande diskmedel, som också producerar mer skum och alltså måste användas i små mängder.

Men om fläcken är stor och riklig, kanske det vore bättre att ta bort det värsta först genom att absorbera den med något mycket hygroskopiskt material. Och i det här fallet använder vi vanligtvis sågspån (vilket är ganska billigt) eller kattsand, båda material som används genom att strös noggrant på fläcken, sedan inväntar man att de ska blötas ner så mycket som möjligt av vätskan, och sedan samlar man upp dem med en kvast och samlare. Tänk dock på att alltid kontrollera reglerna för utlämning av förorenande avfall som dessa hos din kommun, eftersom det inte kan slängas tillsammans med det vanliga sopor.

Vilken är din favoritmetod för att rengöra olje- och bränslefläckar?

Advertisement