Några lagerblad i hinken för att rengöra golvet: golven kommer alltid att dofta gott och skina

av Hilda Maria Morgan

01 Augusti 2023

Några lagerblad i hinken för att rengöra golvet: golven kommer alltid att dofta gott och skina
Advertisement

En av hushållssysslorna som är en del av vår rutin, som måste göras, är att tvätta golven. Vi kan inte låta det gå alltför många dagar då smutsen sedan bärs runt i hela huset och dessutom har negativa konsekvenser för vårt välbefinnande. Därför har var och en sin föredragna metod och produkter som man använder, även beroende på vilket material våra golv är gjorda av och graden av smuts som vi ska bli av med från gång till gång.

I och med att vi behöver ta i tu med detta regelbundet vill vi att resultatet ska bli optimalt: inte bara vad gäller golvets renhet, utan också den behagliga doft som sprids i varje miljö. Och för att göra detta kan vi till och med använda en naturlig ingrediens som lagerblad.

Advertisement
Creativo

Creativo

Sedan urminnes tider, både i väst och öst, har lagerväxten utnyttjats för sina många hälsofördelar. Det är en essens rik på antioxidanter, den hjälper immunförsvaret såväl som matsmältningssystemet, och det finns till och med studier som analyserar dess fördelar vid behandling av diabetes typ 2. Det är också en ingrediens som tillför en unik smak och arom till många maträtter.

Vanligtvis, hur den än används, är det att föredra att använda torkade lagerblad, som har en högre koncentration av eterisk olja inuti sig, därför blir lukten och smaken mer intensiv. Färska blad kan däremot möjligen användas till medel som inte ska intas: det handlar faktiskt om en växt som älskas inom aromaterapi.

För att den ska släppa ifrån sig sin parfym måste den utsättas för värme: alltså behöver du ta lagerbladen (en liten näve räcker, max 5-10), finhacka dem och sedan lägga dem att sjuda i en kastrull med vatten (ca 750 ml) i ungefär tio minuter. Redan nu kommer en behaglig arom att spridas.

Fyll en hink med varmt vatten, tillsätt denna lagerinfusion efter att ha filtrerat de hackade bladen, och tillsätt sedan ett par droppar diskmedel – det är bäst om den inte har en för intensiv doft som eventuellt skulle täcka lagerbladens doft. På så sätt får du en mild produkt för att rengöra golvet när det inte finns för mycket envis smuts, och som lämnar efter sig en mycket behaglig doft. När det gäller parkett är det också möjligt att använda endast vatten med lager, eftersom det är att bäst att inte överdriva med rengöringsmedel då man kan riskera att förstöra träet.

Har du någonsin provat den här metoden?

Advertisement