Blir glasen matta i diskmaskinen? Försök att återställa dem med enkla gör-det-själv-metoder

av Hilda Maria Morgan

31 Juli 2023

Blir glasen matta i diskmaskinen? Försök att återställa dem med enkla gör-det-själv-metoder
Advertisement

Det händer många att vi öppnat diskmaskinen i slutet av diskcykeln och lägger märke till att glasen, även om de är rena, är matta, nästan mjölkaktiga i vissa fall. De har verkligen inte det glänsande utseendet som vi skulle vilja att de hade, inte efter att de har tvättats noggrant i tvättmaskinen. Även om vi diskar dem för hand och tvättar dem igen med en disksvamp så får vi inte önskad effekt, vad kan man då göra?

Beroende på anledningen till varför glasen är i detta tillstånd kommer vi att kunna agera på olika sätt för att återställa det ursprungliga utseendet på våra glas. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

I de flesta fall beror det vitaktiga lager vi märker på glaset efter diskning i diskmaskin på den kalkavlagring som vattnet lämnar på ytan. Faktum är att när det har byggts upp kalk i apparaten, eller om vattnet i huset är mycket hårt, bli resultatet just detta. I det här fallet, när det gäller glas, kan du ta hjälp av några huskurer.

Den första huskuren att prova är baserad på vinäger, som med sin ättiksyra är en av de bästa allierade vi har för att lösa upp kalkavlagringar. Du kan prova att doppa en trasa i en liten skål med outspädd vinäger och sedan torka med den över glaset genom att gnugga försiktigt. Alternativt kan du fylla en skål eller balja med vatten och vinäger i lika delar och låta glasen dra i ett par timmar och sedan gnugga ytan med en trasa. För att förbättra denna andra metod kan du lägga till en första fas: häll varmt vatten och diskmedel i en annan skål, blötlägg glasen i cirka tio minuter och gå sedan vidare till det andra steget med vinäger.

Om situationen inte förbättras mycket, prova med bikarbonat: skapa en pasta av bikarbonat och vatten och bred ut den på glasen med hjälp av en kökshandduk. Gnid väl och skölj sedan och torka omedelbart. Detta är en metod som endast ska användas på glas som man inte kan återställa på något annat sätt, eftersom bikarbonat har en starkare nötande verkan än andra ämnen och bör betraktas som en sista utväg.

Det är viktigt att alltid komma ihåg, vilken metod du än använder, att inte gnugga för hårt.

Om det däremot inte är kalk som är roten till problemet så är det möjligt att glasen har blivit förstörda av diskmaskinen som "graverat" dem och förstört ytan på glaset. Om det fortfarande är ett litet fenomen, finns det möjlighet att återkalla dem åtminstone delvis och radera reporna med det magiska gummit. Blöt gummit och krama ur det och gnid det sedan över glaset. På samma sätt finns det också flera personer som rekommenderar att använda den finaste stålullen under rinnande vatten för de svåraste situationerna. Proffs varnar dock ofta för att användning av nötande produkter av alla slag, när glasen inte är alltför skadade kan det leda till att ytan repas för mycket, och då är det bättre att insistera på mildare och mer konstant rengöring, speciellt när det gäller att polera glas.

Advertisement