Förbered din egen citronvinäger hemma genom att smaksätta den naturligt och använd den på tusen olika sätt

av Hilda Maria Morgan

31 Juli 2023

Förbered din egen citronvinäger hemma genom att smaksätta den naturligt och använd den på tusen olika sätt
Advertisement

I hur många fall använder vi inte vit vinäger för rengöring hemma? Från att skrubba ytor, till att ta itu med mögel eller hjälpa till med svåra fläckar på tvätten med mera, den mycket använda smaksättaren i köket är verkligen en hemmets räddning. Och det är citroner också: från saften till skalet och till och med de redan pressade klyftorna, citron är ett viktigt, naturligt och ekonomiskt hjälpmedel för att hantera många hushållssysslor effektivt.

Dessutom kan dessa två ingredienser dessutom användas tillsammans, alltså blandade, och det är faktiskt inte ovanligt att upptäcka produkter gjorda med båda på stormarknader. Men kände du till att du också enkelt kan göra vit citronvinäger hemma?

Advertisement
Creativo

Creativo

Många gillar inte den sura doften av vinäger: det är sant att den försvinner efter ett tag, men så länge den varar kan den vara riktigt irriterande, speciellt om vi har varit tvungna att använda den i små och dåligt ventilerade rum. Med citron däremot blir det aldrig några obehagliga lukter, tvärtom! Synd att den, använd ensam, ibland inte är lika effektiv som vit vinäger, eller att det med enbart citron i alla fall tar längre tid för att man ska få jämförbara resultat.

Som tur är kan vi dock skapa den kraftfulla kombinationen av de två ingredienserna, och att göra det hemma är enkelt och superbilligt. Allt du behöver är: en stor glasburk med lock, citroner och vit vinäger. När det gäller citronerna kan du använda hela och färska, men du kan också använda rester, så länge de inte är alltför förstörda. Vi ska förklara oss bättre: om du har pressat citroner, gå och lägg dem i frysen så att du har dem redo när de räcker för att användas till ett botemedel som detta. Du kan skära dem i klyftor eller bara använda skalet. Kanske kan du behöva lägga till lite pressad citron från en färsk citron, men på detta sätt undviker du slöseri! Det är dock att föredra att endast använda saften och den gula delen av skalet, undvik den vita och fruktköttet.

När det gäller vinäger är det lämpligt att använda vitvinsvinäger eller ättika. Men om du är säker på att din citronvinäger kommer att användas på golvet, eller material och ytor där det inte finns någon risk att lämna märken, så kan du använda äppel- eller risvinäger, som har en mer intensiv färg.

Tillredningen är väldigt enkel: tvätta alltid citronerna noggrant innan du använder dem och torka dem lite med hushållspapper. Du behöver fyra citroner för varje liter vinäger. Pressa ner saften i burken och ta sedan bort skalen med hjälp av en potatisskalare. Värm under tiden vinägern i en kastrull i några minuter och innan den kokar upp häller du i även den i burken. Stäng burken och förvara den på en sval, mörk och torr plats i minst 24 timmar, men även en vecka eller två, för att göra aromen starkare.

Vid användning, ta den mängd du behöver genom att filtrera citronbitarna och använd den som du brukar, rengör glas, kakel och olika ytor runt om i huset!

Advertisement