Smutsigt handfat och avlopp? Det finns en praktisk och snabb lösning för att rengöra och desinficera dem

av Hilda Maria Morgan

28 Juli 2023

Smutsigt handfat och avlopp? Det finns en praktisk och snabb lösning för att rengöra och desinficera dem
Advertisement

Tänk på hur många föremål vi använder varje dag hemma utan att bry oss alltför mycket om att rengöra dem gång på gång. Det finns många och ofta, på grund av vardagens frenesi, inser vi inte att de behöver mer uppmärksamhet. Åtminstone inte tills det är för sent, då de verkligen verkar för smutsiga och åtgångna för att inte göra något åt det.

Diskbänken är en av dessa: hur ofta använder vi den, från frukost, till lunch, middag och flera andra aktiviteter? Säkert inte få gånger, och eftersom den är gjord av stål och i är kontinuerlig kontakt med vatten är det helt normalt och naturligt att den efter ett tag inte längre är glänsande och gnistrande som tidigare. Så vad kan man göra? Det finns en snabb och praktisk lösning för att lösa detta problem, och inte bara... Är du redo att ta reda på det?

Creativo

Creativo

Ingen gillar att ha en diskbänk och en kran fulla av kalk, eller ännu värre, ett igensatt avlopp. Förutom att det är fult kan kalk äventyra den korrekta funktionen hos dessa element, vilket leder till att vi i de värsta men inte alls i sällsynta fall måste tillkalla en tekniker eller utvärdera deras ersättning.

Detta är en situation vi aldrig skulle vilja hamna i: vi vet alla att underhållskostnaderna ofta inte är låga, så varför inte förebygga dessa skador? Det krävs trots allt inte mycket: vi måste inte nödvändigtvis ta till metoder som kan kosta oss mycket och få oss att slösa tid, det finns ett botemedel – eller snarare ett föremål – enkelt, praktiskt och snabbt som hjälper oss att hålla vår diskbänk i utmärkt skick, inklusive avloppet.

Advertisement
Elke Wetzig/Wikimedia

Elke Wetzig/Wikimedia

Vad handlar det om? Diskmaskinstabletterna. Ja, du fattade rätt: tabletterna som innehåller diskmedel och andra ingredienser som används i diskmaskinen kan ha en annan funktion också, som kanske få känner till, som är värd att undersöka och som kan komma väl till pass. Inte bara i köket.

Att avkalka diskbänksytor i stål med diskmaskinstabletterna är en barnlek. Det räcker att använda en som placeras direkt i diskhon och sedan löses upp med vatten. Men var försiktig: lös inte upp hela tabletten på en gång, utan lös upp ungefär halva, så att vi kan gnida den på diskbänken och i synnerhet på de punkter där det mesta av kalken har bildats.

När detta är gjort är det dags att sprida ut allt väl med en trasa eller disksvamp och sedan är det dags att låta de sanerande ämnena verka i några minuter, innan sköljning. Tack vare tabletten blir diskbänken ren, liksom avloppet, som i sin tur kommer att dra nytta av att tabletten passerar i avloppet upplöst i vatten.

Men är detta botemedel bara användbart för diskbänken? Svaret är nej. Vi kan använda diskmaskinstabletter för att rengöra många andra saker i huset, såsom badrumsinredning, kranar, ugnsluckor, soptunnor, kaffemaskiner, färgade vattenkokare och i allmänhet allt som behöver städas och rengöras. Beroende på graden av beläggning och smuts är det lämpligt att justera väntetiden innan sköljning.

Så vad väntar du på? Det är dags att prova!

Advertisement