Gör det en gång och ge aldrig upp igen: ett kostnadsfritt städtrick

av Hilda Maria Morgan

30 Juli 2023

Gör det en gång och ge aldrig upp igen: ett kostnadsfritt städtrick
Advertisement

Ibland hjälper inte ens diskmaskinen, och då måste man använda armmusklerna: gnugga kraftigt med svampar och de mest varierande diskmedlen för att få envisa beläggningar att försvinna, kanske de som orsakats av förkolad mat på botten av en gryta eller kastrull. Och så finns det vissa svåra fläckar, som de av kalk, som hittar ett sätt att kika fram på tusen ställen från köket till badrummet.

Kort sagt, förutom rutinstädning händer det ofta att man får anstränga sig lite med allt extraarbete. Och i de fallen är det skönt att veta att du har en produkt som hjälper att neutralisera smuts utan alltför stora problem nära till hands. Till exempel en gjord av ingredienser som vi med största sannolikhet redan har i köket.

Creativo

Creativo

Tänk på alla gånger det finns envis smuts som ska tas bort, och det behövs något som fungerar som en skrubb, för att skrapa bort beläggningar och svåra fläckar. Det finns fall där bara bikarbonat används, men även det behöver ibland en hjälpande hand. Och om vi sedan tar till vissa disksvampar kan de istället vara alltför nötande. Mellanvägen kan alltså vara en bikarbonatbaserad produkt, javisst, men även baserad på diskmedel och äggskal.

Vi vet att bikarbonat är effektivt, men i sig har det en mestadels mekanisk funktion och är inte nödvändigtvis tillräckligt kraftfullt. Diskmedel (som kan ersättas med Marseille-tvål) är istället det element som löser upp smuts och avfettar. Och äggskalen? De kan verka spröda men är faktiskt mycket hårdare än man kan tro, ​​och framför allt olösliga (till skillnad från bikarbonat), så de hjälper till att ge den slipkapacitet som krävs för att skrapa bort smuts utan att skada hårda ytor.

Ta alltså en mixer och kör den med 3 eller 4 äggskal, så att de hackas väl. Blanda 200 ml diskmedel med 1 matsked bikarbonat i en stor kopp eller liten skål. Tillsätt de mixade skalen och blanda. Späd med 200 ml vatten och häll i en burk med lock. Din hushållsskrubbtvål är klar att använda, i de mängder du skulle använda ett krämigt tvättmedel för olika sysslor.

När du även vill använda den för att ta bort kalk, späd den dock med lite vinäger, och låt den alltid verka en stund innan du skrubbar och sköljer.

Det är väldigt enkelt och kostar praktiskt taget ingenting: skulle du prova detta?

Advertisement