En sprayprodukt för att glömma strykjärnet: gör-det-själv-metoden som du måste prova

av Hilda Maria Morgan

30 Juli 2023

En sprayprodukt för att glömma strykjärnet: gör-det-själv-metoden som du måste prova
Advertisement

När man inte har tid, när det är sommar och det är för varmt, blir strykjärnet en tyst fiende i huset, en vi vill ha att göra med så lite som möjligt. Således struntar vissa i att stryka, såvida det inte är absolut nödvändigt, det finns också de som tar till alternativa apparater för att skynda på det hela – men bara när man verkligen måste; och så finns det de som istället blir mästare i konsten att hänga kläder ordentligt när de torkar, så att veck minimeras så mycket som möjligt.

Men sådana knep ger oss inte alltid det önskade resultatet och då accepterar vi antingen att vi har skrynklor på tygerna, eller så beväpnar vi oss med tålamod och gör oss redo att stryka en stund. Men tänk om vi istället kunde undvika detta extra arbetspass? För att uppnå detta kan du prova en gör-det-själv-sprayprodukt.

Creativo

Creativo

Det finns två olika sätt att prova: ett baserat på vit vinäger (oavsett om det är ättika eller vit vinsvinäger, men inte andra som kan lämna synliga fläckar) och ett baserat på hårbalsam.

De fungerar på liknande sätt: ta en sprayflaska, fyll den med vatten (destillerat är bäst, särskilt om vattnet hemma är väldigt hårt) och häll sedan i den andra ingrediensen. När det gäller vinäger kan du använda en matsked och skaka sedan ordentligt. Men om du också vill lägga till en behaglig arom, tillsätt 3 droppar av en eterisk olja som du tycker om. Även om vinägern är mycket utspädd, kan den fortfarande lämna oönskade resultat på ömtåligare tyger, som silke. Så använd detta botemedel endast på resistenta tyger, särskilt bomull.

När det gäller hårbalsam, som i sig redan doftar gott, räcker det med en tesked.

Skaka ordentligt före användning, spraya en inte överdriven mängd vätska på det valda plagget (det får inte bli helt blött, utan endast lätt fuktas), lägg det sedan på en plan yta, till exempel ett bord, och sträck sakta ut tyget med händerna. Du kommer att få vecken att försvinna utan ansträngning.

För alla andra fall kan du prova nödtricket med plattången, som har räddat många studenters skjortor, eller överväga att köpa ett litet vertikalt ångstrykjärn!

Advertisement