Slem i tvättmaskinen: hur man rengör apparaten från slem

av Hilda Maria Morgan

26 Juli 2023

Slem i tvättmaskinen: hur man rengör apparaten från slem
Advertisement

En av de vanligaste rengöringarna, i underhållet av en oumbärlig apparat som tvättmaskinen, gäller dess packningen, den som finns vid trummans mynning. Det är faktiskt ett ställe där det alltid samlas lite vatten efter varje tvätt, och där hår, päls och annat skräp som tas bort från de tvättade plaggen under apparatens cykler lätt stannar. Om denna rengöring inte utförs regelbundet är det mycket lätt att det bildas mörka mögelfläckar i tätningens gummiveck, vilket är långt ifrån önskvärt i en maskin som ska rengöra och desinficera kläder och hushållslinne.

Men när detta problem återkommer med varje tvätt, vad kan man då göra? Då måste vi undersöka situationen lite bättre, för det kanske är dags att använda lite mer grundliga rengöringsmetoder.

Creativo

Creativo

Bland de vanliga rengöringsmetoderna för packningen är den mest tillrådliga den som är baserad på väteperoxid. Det ämnet är faktiskt idealiskt för att eliminera mögelsporer, så efter att ha tagit bort huvuddelen av smutsen med handskar och en mjuk trasa eller hushållsrulle, blötlägg en ren trasa i väteperoxid och stoppa in den i tätningen, låt den vara i kontakt med gummit i en halvtimme. Torka sedan bort allt, skölj med en annan trasa och låt luckan stå öppen för att torka ordentligt innan du använder tvättmaskinen igen.

Faktum är att möglet som vi ofta ser i packningen, som också är orsaken till den dåliga lukten på tvätten, också beror på att luckan alltid stängs för tidigt och på så sätt fångar fukten inne i tvättmaskinen.

Men när problemet uppstår oftare är det troligt att det finns slem i tvättmaskinen, som inte syns i trumman, men som sedan släpps ut vid varje tvätt. I det här fallet kan du ta till några åtgärder som:

  • grovt salt: lägg 1 kg i trumman och starta en tom tvätt på en låg temperatur.
  • citronsyra: häll även i det här fallet ett helt glas hällt i trumman innan du startar en tom tvätt på en medelhög eller hög temperatur.
  • natriumperkarbonat: två matskedar före en tom tvätt på en hög temperatur.

Det är lämpligt att välja ett av dessa alternativ en gång i månaden om du använder tvättmaskinen mycket ofta, annars högst varannan eller var tredje månad, för att eliminera oönskad dold smuts. Men om du skulle märka att dålig lukt och smuts finns kvar i apparaten trots de olika knepen är det bäst att kontakta en expert.

Advertisement