Äggskal till växterna: ja, men hur? Det bästa sättet att dra fördel av en naturlig källa till kalcium

av Hilda Maria Morgan

02 Augusti 2023

Äggskal till växterna: ja, men hur? Det bästa sättet att dra fördel av en naturlig källa till kalcium
Advertisement

Att använda äggskal för att få frodiga växter är en av de mest kända huskurerna och presenteras ofta som ett mirakelmedel och är känt över hela världen. Anledningen till dess framgång ligger i dess användarvänlighet: äggskal är matavfall som man ofta har hemma och som alltid hamnar i soporna. Ibland använder man ägg för att göra kreativa pyssel, påskpynt, eller till och med för att göra handgjorda smycken. Men den mest ekologiska formen av återvinning som kan utnyttjas är den som involverar deras användning i trädgårdsskötsel.

Men metoden där vi använder dem upphäver ofta deras fördelar: vi menar att hacka dem, skapa en infusion av dem med varmt vatten som om vi förberedde ett te och blanda dem med trädgårdskomposten. Vilken är den bästa metoden?

Advertisement
Creativo

Creativo

Tack vare kalciumkarbonatet som de är sammansatta av är äggskal extremt hårda och knappast lösliga – det är det som gör att de kan skydda äggen som är inuti. Ett bra sätt att dra nytta av skalens komponenter är förvisso att lägga dem i komposthögen, men det är bäst om de inte är i stora bitar. Det händer faktiskt ofta om man bara grovstrimlar äggskalen att när vi sedan går för att hämta den mogna komposten så har äggskalen knappt sönderfallit alls och är tvärtom fortfarande tydligt synliga i resten av komposten. Och de förblir synliga även efter, när vi nu har grävt ner dem runt växterna, även efter månader.

Vad säger allt detta oss? Att om skalen inte har finfördelats har det mesta av kalciumet som vi hoppats skulle hamna i jorden och därifrån gå till plantan genom rötterna, faktiskt stannat kvar i äggskalsbitarna. Och växterna får ingen nytt av det.

Betyder det att du inte kan avvända dig av äggskal i jorden? Nej, men det finns alltid ett ytterligare och grundläggande steg att komma ihåg innan man lägger skalen i komposten (helst) eller lägger dem i jorden. Och passagen består i att gå bortom strimling och faktiskt försöka reducera dem till pulver. På det sättet blir resultatet ett grönsaks- och trädgårdsgödselmedel som är ännu bättre än jordbrukskalk, särskilt lämpligt att sprida i jordar där surheten måste korrigeras.

För att effektivt pulverisera äggskalen kan du använda en kaffekvarn (det är ännu bättre om det är en professionell) eller så kan du försöka använda skalen ändå genom att koka dem (15-20 skal åt gången) i cirka tjugo minuter, låt sedan allt vila under en natt. Nästa dag filtrera vattnet och det blir en kalciumlösning som ska administreras, cirka 250 ml per planta varannan vecka.

Är du redo att använda dina äggskal på rätt sätt?

Advertisement