Kombinera dessa två vanliga ingredienser för en oväntad men ändå effektiv rengöring av hemmet

av Hilda Maria Morgan

25 Juli 2023

Kombinera dessa två vanliga ingredienser för en oväntad men ändå effektiv rengöring av hemmet
Advertisement

Eftersom vi inte kan undvika att städa huset är det åtminstone väsentligt att de städprodukter och tekniker vi använder oss av ger oss önskat resultat. Regelbundet kämpar vi i husets olika rum för att säkerställa renhet och hygien, och om vissa sysslor är lätta att utföra och inte särskilt tröttsamma, stjäl andra både tid och energi som vi skulle föredra att använda på annat sätt.

Det finns dock några husmorsknep som kan komma väl till pass under olika omständigheter: om vi till exempel vill återställa renligheten på toaletten som förstörts av kalkfläckar, eller om vi vill prova ett alternativt botemedel för att ta bort fläckar från ett tyg som verkar svårt att rengöra med vanlig tvätt, då kan vi använda en kombination av ingredienser som vi vanligtvis inte förknippar direkt med hushållsstädning.

Advertisement
Creativo

Creativo

De två ingredienserna i fråga är Coca Cola och bikarbonat. Den förstnämnda är en dyrbar allierad mot rost, kalkavlagringar och till och med envisa fettfläckar; det andra vet vi alla är ett milt slipande pulver perfekt för att mekaniskt få bort smuts från många ytor, det används ofta som tillsats i tvätt och det fungerar även för att absorbera obehagliga lukter. Tillsammans kan de alltså spara oss mycket krångel vid olika tillfällen.

Var dock noga med att aldrig blanda dem direkt i dryckens flaska: när de kommer i kontakt utlöser de en explosiv reaktion, som ger ett mycket tätare skum än det som uppstår vid kontakt med vinäger, och som verkligen skulle göra att vätskan skulle forsa ut ur flaskan. Just den reaktionen är dock användbar vid rengöring av till exempel toaletten.

Så om du alltså måste ta hand om en toalett som förstörts av fläckar som är svåra att ta bort, låt dessa två ingredienser verka. Häll cola först, även rikligt, tillsätt sedan ett glas bikarbonat. Det kommer att bli en reaktion enligt ovan, och när den är över, tillsätt långsamt lite mer cola och låt stå över natten. Nästa dag kommer du att märka att, med ett minimum av ansträngning (och fortfarande med hjälp av lite bikarbonat på en trasa), kommer smutsen att lossna.

En annan mindre känd metod att prova vid fläckar på tyger som man bara inte kan få bort, är att använda dessa medel som förtvätt till tvätten. Coca Cola, tack vare dess fosforsyra, avfettar effektivt. Så du kan hälla Coca cola direkt på fläcken och låta den verka i en halvtimme innan du startar tvätten och tillsätt lite bikarbonat till tvättmedlet i tvättmedelsfacket. Annars finns det även de som häller en rejäl dos dryck direkt i trumman, innan en vanlig tvätt påbörjas!

Har du någonsin använt dessa två ingredienser till rengöring?

Advertisement