Salt under madrassen och andra medel för att försöka bekämpa fukt

av Hilda Maria Morgan

26 Juli 2023

Salt under madrassen och andra medel för att försöka bekämpa fukt
Advertisement

Hur många gånger har vi inte hört talas om de så kallade "huskurerna"? Det handlar inte om legender eller grundlösa rykten, utan ofta om system och knep som i hemmet verkligen kan göra skillnad och hjälpa oss att lösa både små och stora problem och som gör att vi tar till de mest skilda lösningarna, men som inte alltid visar sig vara effektiva.

Tänk till exempel på mögel och fukt: vem har aldrig blivit drabbad av det hemma? Orsakerna till att en hemmiljö får dessa problem kan variera, liksom de lösningar vi kan omsätta i praktiken för att bli av med dem. Men en sak är säker, det är inte alltid så självklart att man måste ta till att köpa kemikalier. Med våra egna händer, tack vare lite uppfinningsrikedom och praktiska egenskaper, kan vi experimentera med några metoder som hjälper oss att göra våra hemutrymmen hälsosammare, särskilt sovrummet.

Creativo

Creativo

Att sova i en hälsosam miljö är ett absolut krav som alla bör följa. Vi tillbringar vanligtvis många timmar i sovrummet och med tanke på att god sömn är avgörande för att säkerställa en god hälsa, är det självklart att vi måste garantera en hel rad gynnsamma förhållanden så att vårt sovrum inte uppvisar problem som kan skada oss på något sätt.

De gamla traditionella huskurerna, i denna mening, kommer till vår räddning och involverar vanligtvis användningen av enkla produkter som vi alla kan hitta hemma utan problem och utan att behöva spendera en förmögenhet i någon affär. Salt är en av dessa: var och en av oss använder det i köket, men tänk om vi berättade att det också kan användas i sovrummet, och för att vara exakt under madrassen?

Advertisement
Creativo

Creativo

Just så: att lägga lite grovt salt under madrassen vi sover på kan vara ett riktigt bra knep. Anledningen? Dess egenskaper är välkända för att kontrastera fukt och förhindra mögel, för att rena luften, absorbera lukter med mera, särskilt i hemmiljöer. Förutom att placera salt under madrassen kan vi även experimentera med det som en fuktabsorbent vid blöta kläder, de kommer att torka snabbare tack vare saltet. I vilket rum som helst i huset finns det fukt, du kan placera en påse med grovt salt där och resultaten kommer inte att vänta på sig.

Salt är därför en värdefull allierad när det gäller fuktiga sovrum och ställen där mögel kan bildas, men i sig är det kanske inte alltid tillräckligt. Det är därför det är bra att tänka på vissa andra försiktighetsåtgärder för att garantera tillräckligt torra och hälsosamma miljöer:

  • Förvara inte fuktiga eller blöta tyger i sovrummet, häng ut dem vid behov och om möjligt i ett annat rum.
  • Ventilera och belys sovrummet väl: utomhusluften och solljuset hjälper till att förhindra fukt.
  • Ta bort mögel eller fuktfläckar så fort de bildats, utan att måla över dem. För att göra detta kommer blekmedel eller väteperoxid väl till pass, låt dem såklart torka väl.

Dessa tips, som förklarats, är också bra för andra miljöer än sovrummet: om vi hittar mögel och fukt i ett annat rum i huset kan vi alltid testa med salt och väteperoxid, vilket visar att det inte alltid är nödvändigt att ta till dyra och icke-naturliga lösningar. Husmödrarnas huskurer finns alltid redo att ge oss värdefull hjälp, så varför inte prova dem?

Advertisement