Förbered dessa luftfräschare och huset kommer att dofta gott för evigt

av Hilda Maria Morgan

26 Juli 2023

Förbered dessa luftfräschare och huset kommer att dofta gott för evigt
Advertisement

Alla tycker om att vara i ett parfymerat hem, och att få det resultatet är vanligtvis resultatet av två åtgärder: att upprätthålla en adekvat renhetsnivå och använda luftfräschare av olika slag. Den första av de två faktorerna är väsentlig, och redan när vi väljer rengöringsprodukter kan vi välja något som eliminerar dålig lukt och ersätter dem med behagliga dofter. Men vi vet alla att den goda lukten av ett rengöringsmedlen tenderar att blekna snabbt, och därför köper vi gärna deodorantsprayer, sådana för tyger, eller olika typer av luftfräschare att förvara i husets olika rum.

Det finns många på marknaden med oemotståndliga kombinationer av aromer, men även genom att tillgripa gör-det-själv-metoder kan vi få lika trevliga dofter som ger helt personliga resultat. Och för det mesta, för att förbereda dessa luftfräschare, har vi redan allt vi behöver hemma, vilket innebär att vi inte behöver spendera några extra pengar.

Advertisement
Creativo

Creativo

Sköljmedel till tvätten

Med sköljmedel kan vi på ett ögonblick förbereda en sprayparfym till hemmet, en sådan som sprayas på gardiner och möbelklädsel vid behov. Allt du behöver göra är att späda en mycket liten mängd sköljmedel i en flaska vatten (gärna destillerat) och sedan spraya. För det där lilla extra kan du lägga till några droppar av en eterisk olja som doftar kompatibelt med sköljmedlet. Superenkelt!

Natriumbikarbonat

Vi vet alla att bikarbonat kan absorbera dålig lukt, och därför används det ensamt (eller tillsammans med vinäger) i många rengöringsmedel. Men när vi vill använda bikarbonat för att deodorisera kan vi också göra den parfymerad, på så vis skapas en parfym som sprider sig i dagar och inte kostar någonting. Hur gör man? Lägg bara två eller tre matskedar bikarbonat i en liten skål och tillsätt 5-10 droppar eterisk olja efter behag (eller till och med flera som matchar bra), så får du din deodorant. För att göra det ännu bättre och mer väldoftande kan du lägga till torkade blommor eller till och med kryddor.

Dessutom kan vi använda bikarbonat till en flytande variant att spraya. Fyll en sprayflaska med vatten, häll två matskedar bikarbonat i den och skaka för att lösa upp det väl, tillsätt sedan 10-15 droppar av en eller flera eteriska oljor efter behag. Det är en skonsammare men lika ihållande version av den första metoden som angetts.

Torkade örter och teer

Har du några torkade örter, eller gör du ofta te? Tja, alla dessa naturliga ämnen hjälper oss att förbereda utmärkta deodoranter. Det finns mycket väldoftande teer som kan ersätta potpurri på egen hand, men tepåsar efter infusion kan också hjälpa. Faktum är att de kan torkas helt och användas som bas för ett personligt potpurri för att parfymeras med dina eteriska favoritoljor och sedan berikas med de torkade örter eller kryddor du vill ha.

Vilket är ditt favoritsätt att parfymera ditt hem på?

Advertisement