Alla steg att följa för att noggrant tvätta hemmets väggar

av Hilda Maria Morgan

25 Juli 2023

Alla steg att följa för att noggrant tvätta hemmets väggar
Advertisement

Vi tar hand om golven varje dag, ofta olika ytor och fönstrens glas, vi dammar och putsar och sedan är det de stora ytorna som återstår, som det då och då är bra att komma ihåg: väggarna. Även de blir täckta av damm och smuts, och om vi kanske oftare märker fläckar och smuts i duschkabinen, eller till och med på badrumskaklet, eller på dem nära spisen och köksbänken, är vi inte alltid lika tidiga med att inse att även resten av väggarna, från hallen till vardagsrummet till sovrummet, ibland förtjänar en ordentlig skurning.

Hur bör man gå tillväga? Först och främst måste vi känna till materialet som de består av, och förstå hur långt vi kan gå med rengöringen, och sedan använda lämpliga produkter och redskap för att få bästa möjliga resultat på kortast möjliga tid.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om du har tapeter är det mer komplicerat: vissa, moderna, går att tvätta, men många äldre kan inte tvättas och då måste du istället bara agera där du ser problemen genom att dutta och torka snabbt med lämpliga produkter. Vid målade väggar finns det däremot hitta både icke tvättbara och tvättbara väggar.

När det gäller icke-tvättbara färger kan du prova med ett magiskt suddgummi (melaminsvampar), som du blöter och kramar ut och använder endast på området som ska rengöras. Om du har att göra med outplånliga märken kan du prova att ta till ett mycket fint sandpapper, gnugga för att radera bara märket och vänta sedan på rätt tidpunkt för att måla om.

När färgerna däremot är tvättbara är det mycket enklare.

Först och främst måste du damma väggarna för att få bort huvuddelen av smutsen: använd platta moppar med dammfångande trasor, eller också kan du använda dig av en lämplig dammsugare. Undersök sedan vilken typ av fläckar du har att tas med.

  • Vid mögel: ställ upp fönstren en solig dag och spraya väteperoxid. Låt verka i minst en halvtimme eller en timme och skölj sedan av och torka direkt, du kan även använda dig av en hårtork eller (när det är varmt) en fläkt riktad mot väggen. Om fläckarna är allvarliga kan du använda blekmedel på liknande sätt, dutta blekmedlet på området som drabbats av mögel och låt det sitta i minst en halvtimme. Var noga med att inte röra vid blekmedlet (använd handskar) eller att andas in det (munskydd), stäng sedan dörren till rummet samtidigt som du håller rummet väl ventilerat.

    Dessutom kan du prova att blanda bikarbonat och väteperoxid (tillsätt eventuellt några droppar eterisk olja av teatree också), gnugga den resulterande pastan på fläcken och lämna den i 30-60 minuter innan du sköljer och torkar enligt anvisningarna.

  • Märken från element på väggarna: även här kan du använda blekmedel enligt anvisningarna för mögel. Om väggarna är färgade kan du annars prova med väteperoxiden först.
  • Fet smuts i köket: citronsaft, utspädd med lite vatten kommer väl till pass här. Gnid blandningen på den drabbade delen med en trasa och skölj sedan. I allvarligare fall rekommenderas det att använda endast en droppe terpentin på en gammal tygtrasa.

Är du redo att få dina väggar att glänsa?

Advertisement