Väldoftande toalett på några sekunder: vi avslöjar mugg-metoden

av Hilda Maria Morgan

23 Juli 2023

Väldoftande toalett på några sekunder: vi avslöjar mugg-metoden
Advertisement

Vi kan noggrant tvätta handfatet och badrumsgolven varje dag, spraya deodoranter eller lämna naturliga parfymer, men tills toaletten luktar rent verkar badrummet ändå alltid lite smutsig. Då går vi och inspekterar denna sanitetsarmatur och inser kanske vi att det finns envisa fläckar, märken av kalk och liknande. Eller så märker vi när vi använder toaletten att vattnet rinner ut med svårighet, vilket indikerar närvaron av en blockering som fortfarande kan vara mycket liten.

I alla dessa fall kan vi försöka lösa situationen genom att använda en ingrediens som vi med säkerhet har i köket, som ensam rengör, desinficerar och deodoriserar, och om den kombineras med en annan bra allierad för hushållning blir resultatet ännu bättre.

Advertisement
Creativo

Creativo

Förmodligen tänker du på vit vinäger, som faktiskt alltid hjälper till att rengöra och deodorisera toaletten och lyckas verka mot kalksten. Eller Coca Cola, som är en överraskande allierad både mot kalk och vid små blockeringar. Men det finns också något annat som kan komma väl till pass och som finns vid diskbänken. Det är diskmedel. Oavsett doft kommer alla tvättmedel som kan avfetta smuts från vår disk att vara användbara för detta användningsområde. Utöver det behöver du sedan en kastrull (eller en vattenkokare, gärna en elektrisk) och vatten.

Proceduren är verkligen enkel:

1.       Koka nästan upp 3 liter vatten. Om du använder vattenkokare kan du koka en liter i taget (beroende på kapacitet) och överföra det till en kanna. Den tid det tar att upprepa operationen kommer att sänka vattentemperaturen.

2.       Häll en halv mugg diskmedel direkt i toalettstolen.

3.       Töm försiktigt och långsamt kastrullen/kannan med varmt vatten i toaletten. Om det verkar som att toaletten fylls för mycket kan du stänga spolventilen.

4.       Stäng toalettlocket och vänta minst 15-20 minuter.

Diskmedlet lyckas tillsammans med det varma vattnet lösa upp smutsfläckarna och ansamlingarna i toalettstolen och om det finns en liten blockering så verkar det på den också. Faktum är att efter högst en halvtimme bör du märka att genom att spola toaletten har problemet försvunnit och toalettstolen är renare. Du kan också använda dig av en toalettkolv för att säkerställa ett bättre resultat efter att det varma vattnet och diskmedelet har arbetat på blockeringen.

Och för att ytterligare förbättra detta botemedel när det gäller att rengöra envisa fläckar, kan du blanda två matskedar diskmedel med 2 eller 3 matskedar bikarbonat i en liten skål, vilket skapar en pasta. Man gnuggar den på fläckarna, låter det verka i en kvart och häller sedan på det kokande vattnet och fortsätter som i den andra metoden.

Använder du ofta diskmedel (med eller utan bikarbonat) får du en ren och väldoftande toalett utan att behöva köpa så många olika rengöringsprodukter!

 

Advertisement