Glöm stela, skrynkliga kläder med denna enkla huskur

av Hilda Maria Morgan

22 Juli 2023

Glöm stela, skrynkliga kläder med denna enkla huskur
Advertisement

Bland hushållssysslorna som vi aldrig kan slippa undan för länge har vi helt klart tvätten, den kräver tålamod och ofta ett minimum av planering. Beroende på vilken typ av plagg och tyger som ska tvättas behöver vi göra olika typer av tvättar, var och en med sitt eget tvättprogram och sina behov även vad gäller torkning. De olika kategorierna av plagg som ska tvättas kommer alltså att få oss att lägga ner mer eller mindre tid, men oavsett vill vi att tygerna efter att de tvättats ska bli mjuka, väldoftande, rena och gärna inte för skrynkliga, så att vi sedan, med hjälp av rätt knep när vi hänger dem, kan slippa att stryka.

Men vad kan vi göra när vi ser att tvätten alltid blir lite hård och skrynklig? Vi kan ta hjälp av en enkel huskur.

Advertisement
Creativo

Creativo

Först och främst, oavsett vilken gör-det-själv-metod som föredras för att mjuka upp och sträcka fibrerna i tvätten, finns det alltid några knep att komma ihåg för att säkerställa att du får exakt det önskade resultatet.

Bland dessa är det viktigt att inte överdriva centrifugeringen, som främst är ansvarig för att kläderna skrynklar sig; sedan ska man undvika att tvätta plaggen med för mycket sköljmedel, det samlas mellan fibrerna och ger motsatt effekt mot den man hoppats på; dessutom ska du aldrig ladda trumman över cirka 80% av dess kapacitet, för annars kommer inte bara kläderna att inte tvättas bra (eftersom vattnet inte kommer att kunna rinna ordentligt mellan dem, tillsammans med tvättmedlet), utan de kommer att skrynklas mycket mer än annars. Det är också bäst att undvika alltför höga temperaturer om det inte är absolut nödvändigt av hygienskäl.

När väl dessa regler för god användning av tvättmaskinen är säkrade kan man också ta hjälp av en ingrediens som alla vanligtvis har i köket: salt.

Det finns en sak att klargöra: vi läser ofta att salt kan desinficera såväl som rengöra, men det är bara sant upp till en viss punkt. Faktum är att det dödar vissa bakterier, men inte alla, och framför allt misslyckas det med att ta bort smuts från tyger, speciellt när det kommer till feta smutsfläckar. För att få det dubbla resultatet av rengöring och hygien måste du använda tvättmedel. Salt är därför en mycket användbar tillsats, men inte en ersättning för det vanliga tvättmedlet.

Hur kan vi utnyttja dess egenskaper? Det finns olika sätt.

  • genom att hälla det direkt i trumman räcker det med 3 matskedar
  • om du löser upp det i varmt vatten, ta ungefär ett glas vatten för 3 matskedar salt. Låt det sedan svalna och, om du vill, tillsätt 3 droppar av en valfri eterisk olja. Vid det här laget kan du hälla det direkt i trumman eller också i sköljmedelsfacket.

Starta ett tvättprogram (rekommenderad medeltemperatur är 40° för de flesta icke-ömtåliga plagg), och det är allt!

Vilken är din favoritmetod för en perfekt tvätt?

Advertisement