Tandkräm på besticken: på bara några minuter får du ett oväntat resultat

av Hilda Maria Morgan

23 Juli 2023

Tandkräm på besticken: på bara några minuter får du ett oväntat resultat
Advertisement

Hur skulle man klara sig utan bestick hemma? Vi använder dem varje dag, tvättar dem dagligen. Om de är sådana fina, från mormors set, kanske vi tycker om att använda dem till viktiga tillfällen, med tanke på att, oavsett hur mycket vi tar hand om dem, så kommer de genom att vi använder dem och diskar dem, visa alla tecken på åldrande. I allmänhet är de fina besticken som vi har i någon låda som vi sällan öppnar av silver, en av de mest älskade ädelmetallerna, med vilken ett oändligt antal hållbara föremål tillverkas.

Även om äkta silver aldrig tappar sin färg är det dock sant att mörka fläckar och märken kan dyka upp på ytan med tiden, något vi först inser när vi går för att ta ut besticksetet då vi behöver det.

Creativo

Creativo

För att få en slät och glänsande yta utsätts silverbestick, liksom många andra föremål – inklusive smycken – tillverkade av samma material, för rodiumplätering, en process som just tjänar till att ge dem det utseende vi känner till. Den där spegelglänsande effekten som vi tycker om försvinner med tiden när metallen oundvikligen genomgår oxidation, vilket mattar och sedan mörknar silvret.

Det betyder dock inte att de inte går att återställa. Vi kan förvisso använda de specifika produkterna för att polera silver, men ibland har vi dem inte hemma just då när vi behöver dem, eller så känner vi inte för att lägga extra pengar på något som bara används ibland. Lösningen som vi alltid har nära till hands är tandkräm!

Det viktiga är att välja en tandkräm som inte har gelkomponenter, tandkräm med en organisk formulering rekommenderas. Använd små mängder och sprid ut den med mjuka trasor (mikrofiber eller flanell), skölj sedan av ytan med ljummet vatten och torka omedelbart med en annan trasa, dutta försiktigt.

Bland huskursalternativen för att få ditt silver att glänsa kan du också använda en blandning av vatten och isopropylalkohol, eller vit vinäger, genom att gnida det mot silvret med mjuka trasor tills du får önskat resultat.

Är du redo att få glänsande bestick som ser ut som om de vore nya igen?

Advertisement