Med två flaskor kan du skapa din egen roterande sprinkler till trädgården eller grönsaksträdgården

av Hilda Maria Morgan

03 Augusti 2023

Med två flaskor kan du skapa din egen roterande sprinkler till trädgården eller grönsaksträdgården
Advertisement

När värmen kommer vill man inte ens tillbringa en minut om dagen i trädgården, eller i grönsakslandet, för att vattna växterna, men vi kan inte heller sluta vattna växterna när torrperioden börjar. I de situationerna tar vi alltid till någon metod som hjälper oss att vattna mindre, eller kanske till och med system som kan göra det åt oss.

Det är aldrig en ekonomisk fråga att installera ett automatiskt och tidsinställt bevattningssystem, och därför måste de flesta kompensera för det manuellt. Den goda nyheten är dock att du också kan skapa en roterande sprinkler till en minimal kostnad, för vilken du bara behöver två plastflaskor och inte alls mycket annat. Läs vidare för att få veta mer.

via Ronald Garden/YouTube

Advertisement
Video tutorial via Ronald Garden/YouTube

Video tutorial via Ronald Garden/YouTube

Det är ett perfekt system för stora ytor av gräsmatta eller rabatter: det räcker med att öppna en kran och sprinklern kommer att göra sitt jobb, och tack vare de perforerade flaskorna når vattnet, med en lätt stråle, ett stort cirkulärt område runt om själva sprinklern.

För detta måste du ha tjocka plastflaskor, som små Coca Cola-flaskor, och göra hål (gärna med hjälp av en syl eller skruvmejsel vars spets du har värmt upp, om du inte har lämpligare verktyg) nära botten, ett på varje.

Dessutom, som du kan se i Ronald Gardens handledning, kan du ta hjälp med ett ljus för att värma upp ändarna på en 3/4 3-vägs armatur, så att öppningen som måste rymma varje flaska vidgas tillräckligt. Med en bågfil skär du sedan av ändarna på ett annat likvärdigt beslag, efter att ha fått den att passa med den första, så att du kan kombinera dem och fästa dem på pinnen som ska föra vattnet till sprinklern.

Det är ett projekt som kostar väldigt lite och som kommer att spara dig en rejäl summa, jämfört med de system som ska köpas. Du kan se alla steg i detalj på denna länk.

Det är också värt att komma ihåg att det alltid är bäst att vattna, speciellt när det är varmt, sent på kvällen eller väldigt tidigt på morgonen: på så sätt riskerar inte vattnet att avdunsta lika snabbt som under de varma timmarna under dagen, utan det lyckas tränga in och stanna kvar i marken längre, vilket gör att rötterna kan absorbera vattnet lugnare och i större mängder. Detta innebär naturligtvis att du får vackrare växter men också att du undviker onödigt slöseri med vatten och därför kommer spara på räkningarna, eftersom du kan slå på systemet under en kortare tid och förbruka mindre!

Advertisement