Vilken är den mest effektiva metoden för gardiner som alltid doftar gott? Vi förklarar hur man gör med en skål

av Hilda Maria Morgan

24 Juli 2023

Vilken är den mest effektiva metoden för gardiner som alltid doftar gott? Vi förklarar hur man gör med en skål
Advertisement

Gardiner är ett viktigt inredningselement och när man väljer dem ägnas alltid särskild uppmärksamhet så att de smälter in perfekt med all övrig inredning i vårt hem. Den enda nackdelen med deras användning är deras otroliga förmåga att absorbera, och sedan gradvis släppa ut, dålig lukt.

Så hur undviker man detta irriterande besvär? Det finns vissa användbara knep för detta ändamål, som att undvika rökning inomhus, inte använda tyggardiner i badrummet, att använda en effektiv köksfläkt när du lagar friterad mat i köket. Ett annat viktigt sätt att undvika dålig lukt på gardiner är att tvätta dem regelbundet, välja ett program för ömtåliga plagg och gärna naturliga tvätt- och sköljmedel.

Det finns dock ett knep som du kan använda om dålig lukt är särskilt envis och du inte kan få bort dem med en enkel tvätt. Vi förklarar hur man omsätter det i praktiken nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Speciellt om den dåliga lukten på dina gardiner kvarstår även efter tvätt kan du försöka att eliminera den helt med en metod som ofta används även på hotell; för att omsätta den i praktiken måste du helt enkelt ta fram en skål och några ingredienser som behövs för att absorbera dofterna från gardinen.

Häll i några droppar vinäger eller en tesked bikarbonat eller kaffesump i skålen: dessa ingredienser kan absorbera även de mest ihållande lukterna och kommer att hjälpa dig även i det här fallet. Ställ skålen med den valda ingrediensen under gardinen över natten och den dåliga lukten kommer helt att ha försvunnit från gardinen nästa morgon.

Du kan använda denna metod med viss regelbundenhet, så att dålig lukt neutraliseras helt av dessa ingredienser. För en mer skarp och effektiv åtgärd kan du också gnugga bikarbonat mot dina gardiner och låta det verka i några timmar innan du tar bort det med en dammsugare. Genom att tillsätta några droppar eterisk olja till pulvret kommer bikarbonatet inte bara att eliminera dålig lukt, utan det kommer också att lämna en behaglig doft.

Prova, dina gardiner kommer alltid att dofta perfekt!

Advertisement