Disksvampar till undsättning: de används till mycket mer än att diska, hyllor eller badrumsinredning

av Hilda Maria Morgan

23 Juli 2023

Disksvampar till undsättning: de används till mycket mer än att diska, hyllor eller badrumsinredning
Advertisement

Hur många gånger om dagen tar man inte upp en disksvamp för att städa runt om i huset? Från att diska lite disk i diskhon i köket till att ta bort smutsfläckar från sanitetsarmaturerna i badrummet, eller från någon hylla där vi precis har skurit eller jobbat med ingredienser på något sätt, är disksvampar nödvändiga hjälpmedel för hushållssysslor, och det är inte ovanligt att man ständigt har ett litet lager hemma.

Vi slänger dem ofta för tidigt, när de egentligen skulle kunna vara användbara länge, bara de rengörs och desinficeras ordentligt, men när de sedan tappar formen lite grann och alla förstörs verkar de bara vara avsedda för soporna. Men även då skulle vi fortfarande kunna använda dem på något användbart sätt. Och samma användningsområden som vi är på väg att indikera fungerar med disksvampar som fortfarande är i utmärkt skick.

Creativo

Creativo

För att förvandla en helt vanlig svamp till många olika rengöringsredskap behöver du bara en tuschpenna och en mattkniv.

Om du hemma har fönster som glider innanför skenorna på fönsterkarmar som blir allt mer smutsiga av skräp, och du inte har kunnat få bort det, hjälper disksvampen dig. Ta tuschpennan, placera disksvampen på skenan och rita linjer på den vertikalt. Utöva sedan snitt med mattkniven, utan att låta den sjunka ner för mycket så att du inte separerar bitarna, utan bara för att skapa springor. På så sätt kan du sticka in svampen inuti fönsterramens glidskena och fylla varje spår perfekt för en grundlig rengöring.

I alla liknande situationer, där disksvampen är för stor, men du inte vill slösa tid på att föra in en enda bit av den i varje svåråtkomligt skrymsle och vrå, behöver du bara ta reda på var du ska göra snitten så skapar du ett skräddarsytt rengöringsverktyg. Ett exempel är duschkabinens skenor!

Sedan finns det fall där du med en disksvamp kanske vill nå in i någon vas som du inte lyckas nå in i: även där kan du att använda svampen, genom att skära den på lämpligt sätt och fästa på en pinne, eller så kan du sätta en magnet inuti en bit svamp och en bit järn inuti en annan, så att du skapar ett par som fungerar synkront på båda sidor av vasen!

Bekvämt eller hur!

Advertisement