Använd den lök du har hemma för att odla nya i plastmuggar

av Hilda Maria Morgan

13 Augusti 2023

Använd den lök du har hemma för att odla nya i plastmuggar
Advertisement

Allt tillagas med lök, från salta rätter till sötsyrliga kryddsåser: de är grönsaker som ger en unik smak till alla delikatesser du vill laga i köket. Att ha fräscha hemma innebär därför att ha något extra i köket. Det går dock inte alltid att gå och köpa färska och det finns tider på året då de är svårare att hitta än andra. Den rimliga lösningen är att odla dem, och den tanken kan ofta göra de som inte har ett hörn av trädgården att ägna sig åt en grönsaksträdgård och inte heller tillräckligt med utrymme på balkongen eller altanen avskräckta.

Men lyckligtvis är det så att när det gäller lök är det också möjligt att odla dem på mycket små utrymmen: också bara i en plastmugg! Läs vidare för att ta reda på hur.

via NY SOKHOM

Advertisement
Video Tutorial via NY SOKHOM/YouTube

Video Tutorial via NY SOKHOM/YouTube

Som videon från NY SOKHOM-kanalen på YouTube visar oss är processen för att odla lök enkel och dessutom ganska snabb: på bara 7 dagar börjar du se de gröna bladen – som också är läckra att använda till en myriad av rätter.

I videon används indisk lök, men det brukar vara en metod som fungerar med alla sorters lök. Om du inte kan hitta just dem, försök då med rödlök som inte är för stor, så att den lätt kan komma in i glasen.

Allt du behöver är: en djup och mycket tjock transparent plastmugg, eller de genomskinliga plastvaserna som rekommenderas för odling av orkidéer; en het syl/mattkniv, sådan med metallspets som blir varm och lätt kan tränga igenom plasten – alternativt måste du noggrant värma spetsen på en skruvmejsel väl; jord; lökarna och en vass kniv.

Börja med att skära löken: du måste ta bort överdelen med ett rakt snitt. Var noga med att inte ta bort den del där rötterna kommer ifrån, där de har en sorts mörk stubb på botten. Ta sedan plastglasen, i vilka du har gjort hål på botten men också längs väggarna, för att säkerställa transpiration och dränering; fyll dem med jord upp till ett par centimeter från kanten, det bästa är om det är jord för trädgård, rik och väl upplöst. Gräv ett litet hål i toppen av krukjorden med fingrarna och lägg en lök i var och en, med klippsidan uppåt och rötterna nedåt. Vattna rikligt (efter att ha placerat glasen på några krukfat, och vattna igen efter ett par dagar när jorden börjar torka ut.

Advertisement
Använd den lök du har hemma för att odla nya i plastmuggar - 2

Inom en vecka kommer du att se de gröna löven växa sig fina och starka, och snart har du nya lökar att använda!

Videon nedan visar tydligt varje steg.

Advertisement