Det bästa hjälpmedlet i kampen mot silverfisk är bikarbonat

av Hilda Maria Morgan

29 Juli 2023

Det bästa hjälpmedlet i kampen mot silverfisk är bikarbonat
Advertisement

Silverfiskar är små insekter (det vetenskapliga namnet är Lepisma saccharina) som kan slå sig ner nästan överallt i våra hem: i skafferiet, i sprickorna i trä och mellan sidorna på böcker. Även om denna insekt är ganska obehaglig att se är den ofarlig för oss människor, men det är alltid bra att bli av med den så snart som möjligt eftersom den livnär sig på sockerarter, särskilt stärkelse, som finns i rikliga mängder inte bara i maten utan också i trä och i böckernas papper, men även i lim och även på vissa tyger som bomull.

Eftersom de lever i fuktiga och mörka miljöer gör dessa insekter framför allt bon i badrummet, i källaren eller bakom tapeterna och i värsta fall kan de allvarligt skada de föremål vi har hemma eller själva strukturen till våra hem.

Men hur blir man av med dem? Den bästa hjälpen i det här fallet kommer från bikarbonat.

@Christian Fischer/Wikimedia Commons

@Christian Fischer/Wikimedia Commons

Bikarbonat har många användningsområden i hemmet, bland annat som insektsmedel. Du kan använda det genom att helt enkelt placera det på de ställen där du har sett silverfiskar, som fuktiga hörn, källaren och bakom möblerna, så kommer det att göra jobbet åt dig. Du kan också skapa en praktisk fälla för att eliminera dem snabbare genom att blanda bikarbonat med mjöl i lika delar. Använd den här blandningen som du skulle använda enbart bikarbonat: mjölet drar till sig silverfiskar och bikarbonatet kommer att driva bort dem.

Du måste dock vara noggrann och försiktig om du använder bikarbonat och  du har barn eller husdjur, detta eftersom denna produkt kan vara skadlig om den intas i mycket stora mängder.

Bikarbonat är dock inte det enda naturliga botemedlet som är användbart mot dessa insekter: eteriska oljor, till exempel, i synnerhet lavendelolja och cederolja, är också användbara mot dessa insekter; klisterfällor är också bra mot silverfiskar, då de fastnar i limmet; ättika i en sprayflaska och fördelad på möjliga platser, är ett mycket användbart hjälpmedel, gärna blandad med citronsaft för att maskera lukten, medan kiselalger, små fossila mikroorganismer, i kontakt med dessa insekter perforerar deras exoskelett.

Nu är du verkligen redo att bli av med dessa ovälkomna gäster!

Advertisement