Handdukar som luktar fukt? Knep för att undvika det före och under tvätt

av Hilda Maria Morgan

27 September 2023

Handdukar som luktar fukt? Knep för att undvika det före och under tvätt
Advertisement

Handdukar är väsentliga beståndsdelar i våra badrum och vi använder dem mycket ofta för att torka oss efter tvätt och just på grund av deras kontinuerliga kontakt med vatten finns risken att fukt tränger in i tygerna och stannar kvar under lång tid tills det utvecklas en lukt av fult och orsakar spridning av mögel.

Även om detta besvär kan undvikas under användning genom att se till att lufttorka handdukarna mellan gångerna de används och genom att byta dem mycket ofta, är det inte lika enkelt när det är dags att tvätta dem i tvättmaskinen. Från det ögonblick de når korgen med smutstvätt finns det många ögonblick då våra handdukar kan utveckla dålig lukt. Dessutom garanterar tvätten inte alltid en fullständig eliminering av dålig lukt och av denna anledning är det av grundläggande vikt att tvätta dem på ett hantverksmässigt sätt så att denna olägenhet inte återkommer när vi sedan tar fram rena handdukar ur lådan.

Nedan visar vi några användbara knep för att eliminera den dåliga lukten av fukt och mögel från dina handdukar.

Advertisement

Handdukar utan dålig lukt före och under tvätt

Handdukar utan dålig lukt före och under tvätt

Creativo

Det första man bör vara uppmärksam på är ögonblicket då handdukarna placeras i den smutstvättkorgen: i själva verket måste man vara noga så att man inte lägger i dem medan de är fuktiga, utan att se till att de torkar perfekt i luften innan de läggs ihop med resten av tvätten för att bli redo för tvättmaskinen.

För det andra, tvätta handdukar separat, sortera dem helst efter färg och material. Frottéhanddukar kan tvättas i 40 grader och med en centrifugering som inte är högre än 800 rpm, medan det för mikrofiberhanddukar som är ömtåligare är att föredra att inte överstiga 30 grader med en centrifugering på samma antal rpm. Endast om handdukarna är vita och i frotté kan du tvätta dem i 60 grader för att eliminera de mest envisa fläckarna.

Vi brukar tro att sköljmedel är det bästa hjälpmedlet för mjuka upp och få väldoftande handdukar, men tyvärr är det inte alltid så: detta medel är faktiskt ofta en kemisk förening som fäster på tygerna och hindrar vattnet från att rengöra dem korrekt, ett problem som uppstår ofta även om en för stor mängd används. Istället för sköljmedel, välj ett naturligt och billigare medel, vit alkoholvinäger. Faktum är att denna produkt alltid håller dina handdukar mjuka och eliminerar all dålig lukt. Med tillägg av eteriska oljor kan du också parfymera dem som du vill.

Advertisement

Efter tvätt: den perfekta torkningen för handdukar så att det inte utvecklas dålig lukt

Efter tvätt: den perfekta torkningen för handdukar så att det inte utvecklas dålig lukt

Pixabay

Det avgörande ögonblicket för att undvika utveckling av dålig lukt på handdukar är torkning: först och främst är det mycket viktigt att undvika att lämna handdukar i tvättmaskinen under lång tid i slutet av tvätten; på detta sätt kommer fukten att stanna kvar på tygerna längre med åtföljande möjlig utveckling av dålig lukt.

Om du har en torktumlare använd den gärna om du har frottéhanddukar, torkningen blir mer homogen och tyget förblir mjukare längre. För mikrofiber, är det istället bättre att låta dem lufttorka, för att undvika att skada fibrerna under torkcykeln. I båda fallen kan du enkelt torka dina handdukar utomhus under fina dagar, häng dem alltid i skuggan för att förhindra att solen ska få tygerna att gulna.

Kom ihåg att aldrig ha bråttom att lägga undan dina handdukar: vänta tills de är helt torra innan du lägger dem i lådor och garderober, deras goda doft kommer att hålla längre då.

Advertisement