Fläckar och märken på diskstället försvinner på ett ögonblick med detta enkla knep

av Hilda Maria Morgan

28 September 2023

Fläckar och märken på diskstället försvinner på ett ögonblick med detta enkla knep
Advertisement

I köket är användningen av vatten en daglig och oumbärlig konstant: vatten är inte bara användbart som ingrediens eller matlagningshjälpmedel för många rätter, utan det låter oss också rengöra vår mat innan vi lagar den och, när måltiderna är klara, använder vi det för att diska och göra rent. Denna kontinuerliga användning innebär dock oundvikligen också en ganska irriterande olägenhet: ansamling av kalk, som avsätts på diskhoar och spisar, men också och framför allt på diskstället.

Vattnet från hushållsrör är i själva verket mer eller mindre rikt på mineralsalter som avsätts efter avdunstning av vattnet och bildar avlagringar som är riktigt svåra att få bort och detta händer ofta när fortfarande våta tallrikar och glas placeras på diskstället. Om förebyggande ofta är det bästa botemedlet, kvarstår i detta fall även vid regelbunden rengöring risken för kalkavlagringar och det är därför viktigt att veta hur man tar bort även de mest till synes envisa beläggningar.

Lyckligtvis finns det flera naturliga medel som visar sig vara mycket effektiva för denna uppgift, vilket sparar oss besväret med att torka disken innan du lägger undan dem.

Advertisement

Ta bort kalk från diskställ av plast och stål

Ta bort kalk från diskställ av plast och stål

Creativo

De vanligaste diskställen är idag gjorda av plast och stål, de är mest motståndskraftiga mot fukt och lättast att rengöra.

För diskställ i plast finns det förutom kalkansamling också risk för ett progressivt gulnande över tiden, men för båda materialen är det bästa medlet bikarbonat, som inte bara effektivt tar bort eventuella ansamlingar, utan med sin lätt nötande verkan även kan bleka ytor. Förbered en tjock pasta genom att tillsätta lite vatten och skrubba ytan på diskställ i plast med en slipsvamp och med en mer ömtålig nylonsvamp på diskställ i stål, som lätt får repor.

Vid särskilt envisa beläggningar kan du även tillsätta vit vinäger till detta medel eller en lösning av vatten och citronsyra (150 gram i 1 liter), vilket kommer att göra bikarbonatets verkan ännu mer effektiv genom att skapa en brusreaktion. Sprid i så fall ut pastan över hela ytan, tillsätt vinägern eller citronsyran och låt bruset rinna ut innan du gnuggar med en svamp.

Advertisement

Ta bort kalk från diskställ i trä

Ta bort kalk från diskställ i trä

Pexels

Diskställ i trä är mycket ömtåligare än de två föregående typerna, men är fortfarande mycket uppskattade, särskilt som om det handlar om synliga diskställ, just på grund av sin skönhet och känsla av vintage.

Det mest lämpliga botemedlet i detta fall är inte bara milt mot ytan utan har också en antibakteriell och svampdödande verkan, för att undvika spridning av mögel och bakterier. Vi rekommenderar alltså en blandning av vatten och vit vinäger i lika delar, som ska sprayas på ytan utan att överdrivet fukta ner den och låta den verka i cirka 30 minuter. Låt lufttorka, se till att det är helt torrt för att förhindra ansamling av fukt från att gynna spridningen av mögel.

Tack vare dessa tips kommer kalkfläckar och märken försvinna direkt från dina diskställ!

Advertisement