Ta reda på de 8 sakerna i ditt hem som du bör städa varje dag

av Hilda Maria Morgan

17 Juli 2023

Ta reda på de 8 sakerna i ditt hem som du bör städa varje dag
Advertisement

Med undantag för några riktiga entusiaster, är det ingen som verkligen tycker om att städa och vi skjuter lätt upp det från dag till dag för att sedan ägna oss åt mer djupgående och utarbetade insatser varje vecka eller månad. Även om detta kan vara användbart i vissa delar av hemmet, finns det ytor och föremål som istället skulle behöva rengöras dagligen, först och främst av hygieniska skäl, och för det andra för att se till att ditt hem alltid ser snyggt och fräscht ut.

Dessutom, genom att dela upp städning i en daglig, veckovis och månadsvis städning kan du lätta på arbetsbördan, sprida ut saker att göra under flera dagar vilket hjälper dig att utföra dem nästan utan att inse det.

Nedan listar vi 8 saker i ditt hem som du borde städa varje dag.

Advertisement

1. Handfatet

1. Handfatet

Pexels

Badrummet är en plats där vi på morgonen förbereder oss för att möta dagen och på kvällen ger oss själva en välförtjänt vila. Varje dag kan därför tandkräm, smink, krämer, lotioner, hårprodukter och andra badrumsprodukter ramla ner på handfatet och göra det smutsigt. Ta för vana att rengöra det varje morgon efter att din skönhetsrutin är klar. Det hjälper dig att hålla badrummet renare.

Advertisement

2. Glasväggarna i duschen

2. Glasväggarna i duschen

Pexels

Utan att lämna badrummet, låt oss nu ta en titt på duschen: glas- eller plastväggarena täcks lätt av kalk när vi låter vattnet torka i luften och dessa fläckar är oundvikligen mycket komplicerade att ta bort. Vi kan förhindra att den bildas genom att ha en skrapa redo att användas i duschen och torka av med den på duschväggarna efter varje användning. Din dusch kommer äntligen ständigt att vara ren utan att du behöver anstränga dig en massa.

3. Tallrikar

3. Tallrikar

Pexels

Vi går nu vidare till köket, där det första att rengöra varje dag definitivt är den smutsiga disken. När du är riktigt trött på kvällen kan frestelsen att gå och lägga sig och lämna den smutsiga disken i diskhon vara stark, men denna vana leder till utveckling av dålig lukt, samtidigt som beläggningarna ökar på disken vilken kommer bli ren med större ansträngning. Ta dig själv 10 minuter varje kväll för denna uppgift, det blir enklare och snabbare.

4. Diskhon

4. Diskhon

Pexels

Medan du ändå håller på, avsluta din rengöring med att även se över diskhon. Om de lämnas smutsiga kan diskbänkar i rostfritt stål eller porslin lätt få fläckar vilket ger ditt kök ett slarvigt och smutsigt utseende. Ta för vana att efter varje disk också skölja diskhon och diskbänken och torka den med en diskhandduk för att undvika vatten- och kalkfläckar.

5. Disksvampar

5. Disksvampar

Pexels

Vetenskapliga studier har visat att disksvampen du använder för att diska är det bakterierikaste föremålet i dina hem och av denna anledning bör du vara särskilt uppmärksam på den, tvätta och desinficera den dagligen. Låt den lufttorka helt efter användning och rengör den regelbundet genom att placera den i diskmaskinen eller lägga den i blög i en lösning av vatten, vinäger och bikarbonat.

Advertisement

6. Köksbänkskivorna

6. Köksbänkskivorna

Pexels

Få ställen blir oftare smutsiga än köksbänkar: i själva verket är det de ställen vi använder för att laga våra måltider flera gånger om dagen och både bänkskivan och spisen ansamlar därför mycket stänk och matrester. Om du inte rengör dem tillräckligt ofta kan dessa ytor lätt utveckla bakterier, så det är viktigt att rengöra dem varje kväll för att ständigt säkerställa maximal hygien.

7. Köksgolvet

7. Köksgolvet

Pexels

Även om det inte finns något behov av att moppa varje dag, är det dock av grundläggande vikt att ta bort smulorna minst en gång om dagen, för att undvika att bland annat locka till sig insekter och myror. Denna operation kan också utföras på kvällen efter middagen, helst två gånger om dagen, efter huvudmåltiderna.

Advertisement

8. Återanvändningsbara flaskor

8. Återanvändningsbara flaskor

Pexels

De återanvändbara vattenflaskorna som du häller upp drycker i till måltiderna, liksom de flaskor du bär med dig dagligen, är perfekta ytor för spridning av svampar och bakterier och därför bör de tvättas dagligen med varmt vatten och diskmedel eller i diskmaskinen, om möjligt. Endast på detta sätt kan du säkerställa att du alltid har färskt vatten att dricka.

Vilken av dessa saker städar du varje dag?

Advertisement