Märken på sandalerna: det finns 3 enkla metoder för att få dem att försvinna permanent

av Hilda Maria Morgan

15 Juli 2023

Märken på sandalerna: det finns 3 enkla metoder för att få dem att försvinna permanent
Advertisement

Temperaturen stiger, man använder lättare skor... Ända tills det bir dags för sandalerna: det är nästan en naturlag för många av oss som, så fort det blir för varmt, inte kan tolerera tanken på att fortsätta gå med fötterna infångade i ugnarna av sneakers eller andra skor som vanligtvis är väldigt populära i vardagen. Att välja sandaler, särskilt de som används i vardagen och fungerar för varje tillfälle, innebär oundvikligen att man inte bara utsätter foten för mer smuts, utan också själva skon. Fotsvett och allt damm som samlas på skon och lägger sig på innersulan, skapar till sist märken och fläckar och ofta även dålig lukt.

Hur gör man för att få sandalerna att se ut som om de vore nya? Det finns flera metoder att prova, som de nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Sandaler går vanligtvis inte att tvätta i tvättmaskinen som många andra skor, men du behöver ändå blöta dem lite för att effektivt kunna använda de olika medel som beskrivs nedan. Så utrusta dig med en mjuk trasa och fukta den, dutta sedan sulan med den, utan att överdriva. På så sätt kommer du att kunna ta bort huvuddelen av smutsen för att kunna agera på märkena direkt.

Vid det här laget kan du använda flera metoder för att få fläckarna att försvinna:

  • Natriumbikarbonat: i en liten skål eller ett glas blanda bikarbonat och lite vatten tills du får en inte alltför flytande kräm. Med en gammal tandborste, gnugga produkten på fläckarna och sedan på resten av sulan. Vänta några minuter och gnugga sedan igen med en mjuk, lätt fuktad trasa för att ta bort bikarbonatet. Låt lufttorka, men inte i direkt solljus.

    Du kan också deodorisera dina skor om du tillsätter 3 droppar av en valfri eterisk olja till bikarbonatet.

  • Marseille-tvål: späd en tesked tvål i ett glas med ljummet vatten och för sedan blandningen på sulan med hjälp av en trasa, en gammal handduk eller också en gammal tandborste. Använd sedan en annan våt och väl urvriden trasa för att skölja, och en tredje – torr – för att ta bort huvuddelen av fukten, innan du låter dem lufttorka.

Om du dock är rädd för att förstöra dina sandaler med gör-det-själv-metoderna, skaffa dig ett

  • Torrfläckborttagningsmedel: dessa behöver inte sköljas så de fungerar bra för skor som sandaler. Spraya det helt enkelt på sulan, låt det torka i några minuter och borsta sedan bort det hela med en styv borst som tex en tvättborste. Slå sandalerna väl mot varandra för att få bort allt överflödigt puder. Sedan återstår bara att fukta en trasa och tvätta bort allt och sedan låta dem lufttorka.

Du kommer att ha perfekta sandaler som dessutom luktar som nya!

Advertisement