Hjortfluga: vad du behöver veta om denna inte precis ofarliga insekt

av Hilda Maria Morgan

15 Juli 2023

Hjortfluga: vad du behöver veta om denna inte precis ofarliga insekt
Advertisement

De älskar skogen och av denna anledning finns de mest i bergsområden, men de sprider sig mer och mer: hjortflugor (Lipoptena cervi) är avgjort mer irriterande insekter än de vanliga flugor som de ibland förväxlas med. Och ännu oftare förväxlas de med loppor eller fästingar, bara det att dessa kan också flyga – därför kallas de också för "flying tick" (flygande fästing) på engelska.

Även om de inte är mycket farliga är det bra att lära sig känna igen dem så att du kan åtgärda situationen om du skulle upptäcka dem. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
G.Hagedorn/Wikimedia Commons

G.Hagedorn/Wikimedia Commons

Utseende: de är ungefär en halv centimeter långa, och kroppen är brun eller svart, platt, med två långa genomskinliga vingar. Deras ben är 6, men mycket tjockare och hårigare än benen på de vanliga flugorna vi brukar se hemma. Fästingar, är istället, spindeldjur som inte kan flyga.

Naturlig livsmiljö: de föredrar att leva i skogar i klimatzoner med måttlig temperatur och finns vanligtvis i bergsområden. I deras livsmiljö är de parasiter som älskar att landa på rådjur, alpgetter, vildsvin, men även grävlingar och rävar. Inte ens hundarna ​​är säkra från dessa insekter, hjortflugorna attraheras av våra fyrbenta vänners ofta fluffiga päls.

Beteende: ofta ser man dem som i moln, eftersom de är insekter som lever i svärmar, och det är lätt att undvika dem när man ser dem surra i luften. Under de varmaste perioderna på året finns de i skogarnas utkant. Innan de landar på och biter sina offer tenderar de att surra runt dem ett tag, vilket gör att man kan komma undan.

När de kommer landar på sitt byte sluter de vingarna och suger blod i flera minuter, och letar sedan efter andra insekter i svärmen, som de kan föröka sig med och lägga sina ägg på värden. Larverna faller sedan av och förpuppas på marken.

Hälsoriskerna: om du blir stucken av hjortflugan får du vanligtvis de normala reaktioner som uppstår vid de flesta insektsbett (klåda, svullnad, eventuell hudirritation), även om även dessa, som myggor, kan vara bärare av sjukdomar. I värsta fall kan sticket utlösa inflammatoriska utslag, ödem, kliande sår, finnar eller feber. Kliande hudsjukdomar kan också förekomma hos djur.

Vad du ska göra vid ett bett: först och främst är det bra att kyla platsen där du har blivit biten, och om symptomen inte är begränsade till ett normalt stick, ring läkare. När det gäller hundar är det bättre att konsultera en veterinär snarast. Om hjortflugan fortfarande är kvar på huden är det bättre att ta bort den med pincett, en kan, tejp. Det är bäst att inte trycka till dem och irritera dem, för att de inte lättare ska bita igen.

På ett förebyggande plan är det alltså bra – under eller efter en promenad i utkanten eller inne i skogen – att inspektera kroppen och kläderna, och när det gäller hundar, kamma dem med en luskam för att se till att de är fria från insekter (och glöm aldrig att förebygga med loppmedel).

Advertisement
Sanja565658/Wikimedia Commons

Sanja565658/Wikimedia Commons

Kort sagt, de är inte särskilt farliga, men det är bättre att känna igen dessa flugor och hålla sig undan dem!

Advertisement