Glassfläckar på kläder: för att få dem att försvinna, leta bara i köket efter lösningen

av Hilda Maria Morgan

16 Juli 2023

Glassfläckar på kläder: för att få dem att försvinna, leta bara i köket efter lösningen
Advertisement

Lusten efter glass kommer till oss alla, till och med väldigt ofta just på sommaren – men det betyder inte att den inte dyker upp under andra tider på året också. Det är bara det att det i värmen är en riktig utmaning att äta glass utan olyckor: de höga temperaturerna pressar oss att äta upp den så snabbt som möjligt, annars smälter oundvikligen glassen och hamna på våra händer och nästan alltid på våra kläder. Och vi kan inte bara skylla på barnen: det händer de bästa av oss vuxna också.

Vad kan man göra med alla dessa fläckar i olika färger på kläderna? Dessa fläckar är lite svåra att få bort, speciellt när vi inte är nära hemmet och därför inte kan agera direkt. Det finns dock ingen anledning att misströsta: med några få ingredienser som vi kan hitta i köket kan vi fortfarande få vår favorit-t-shirt att bli som innan igen!

Advertisement
Creativo

Creativo

Genom att skanna skafferiet eller kylskåpet kan vi faktiskt hitta några användbara allierade i kampen mot svåra fläckar. Specifikt är ingredienserna som vi kan använda oss av:

  • Citronsyra, eller citronsaft: pressa citronen och filtrera saften, eller lös upp en sked citronsyra i en liten skål med 200 ml vatten. Häll vätskan på fläcken genom att blötlägga den väl och vänta en kvart. Skölj sedan med kallt vatten, skrubba tyget försiktigt.
  • Väteperoxid och bikarbonat: blanda en matsked bikarbonat med tillräckligt med väteperoxid för att skapa en kräm och sprid den över fläcken och täck den väl. Vänta 20 minuter och skölj sedan med varmt vatten.
  • Vit vinäger (av vin eller alkohol): blanda 50 ml vinäger med 100 ml hett vatten, använd sedan en ren mjuk trasa och dutta lösningen på fläcken tills den är väl genomblöt. Efter cirka tio minuter, fortfarande med den angivna blandningen och trasan, gnid på fläcken och skölj omedelbart. Du kan behöva upprepa operationen för att få fläcken att försvinna för gott.

Vanligtvis, om du agerar snabbt genom att ta bort huvuddelen av smutsen och sköljer bort glassen så fort den har droppat på tygerna, är det som blir kvar lätt nog att ta bort med dessa metoder. Om glassen däremot har torkat, ta bort det grövsta genom att försiktigt skrapa med en rundspetsad kniv, blötlägg sedan den smutsiga delen i väteperoxid och låt verka i minst en halvtimme innan du går vidare med en vanlig tvätt. Om ljusa märken finns kvar, prova med ovanstående metoder igen.

Advertisement