SOS-myggor: bygg din fälla på 5 minuter och med bara några få kronor

av Hilda Maria Morgan

11 Juli 2023

SOS-myggor: bygg din fälla på 5 minuter och med bara några få kronor
Advertisement

Den dagliga kampen mot myggor är en realitet för många människor i de flesta delar av världen, under mer eller mindre delar om året. Inte bara för att det är irriterande att bli stucken och behöva ta itu med blåsor och klåda, inte bara för att myggorna som surrar omkring oss får oss att tappa koncentrationen eller, oftare, hålla oss vakna, utan också för att de är bärare av många sjukdomar, både för oss och för våra fyrbenta vänner.

Med deras spridning och reproduktionshastighet är det därför normalt att vilja beväpna sig med alla möjliga lösningar för att skydda oss själva och få dem att försvinna från vårt hem. Och även om det verkligen finns många typer av användbara fällor och myggmedel på marknaden, är det också värt att prova avgjort billigare men lika effektiva lösningar, som den vi föreslår nedan, som utnyttjar den kemiska reaktionen mellan två ingredienser som vi lätt kan hämta från vårt eget kök.

Creativo

Creativo

Du behöver:

  • en plastflaska på en och en halv eller två liter
  • kniv eller sax eller mattkniv
  • en bit färsk jäst
  • 4 matskedar socker
  • ljummet vatten (ett och ett halvt glas, eller cirka 300 ml)

Hur man bygger fällan

1.       Värm vattnet i mikron, i vattenkokaren eller i en kastrull, men se till att det är ljummet när du använder det, annars riskerar du att döda jästen.

2.       Under tiden, skär itu flaskan: du måste dela den i två delar, gör snittet precis ovanför mitten av flaskan, så att delen med halsen blir kortare än bottendelen, så att du sedan kan stoppa in toppen, upp och ner, inuti flaskan så att det fortfarande är en hel del utrymme mellan flaköppningen och botten.

3.       Fyll botten med vatten när det är ljummet.

4.       Häll sockret i vattnet och rör om tills det löst sig helt.

5.       Se till att vattentemperaturen är under 40° och lägg i jästkuben, rör hela tiden för att lösa upp jästen helt. Det kommer att göra vattnet mjölkaktigt.

6.       För in flaskhalsen upp och ner i botten så att öppningen hamnar strax ovanför vattennivån.

Din fälla är klar!

Varför fungerar det? Vi vet att myggor attraheras av vatten och att de lägger sina ägg i stillastående vatten (hundskålar, fat, men också på platser med hög luftfuktighet som mellan grässtråna på gräsmattan etc.), men det finns också en annan faktor som lockar dem till oss. Förutom vår speciella lukt är det faktiskt koldioxiden som vi släpper ut när vi andas, som för dem mot vår kropp. Och när jäst och socker kommer i kontakt utlöser de en kemisk reaktion som frigör koldioxid.

Myggorna kommer därför att attraheras av vätskan, men stängs in i flaskan, som har en för liten öppning för att de ska kunna ta sig ut. Och även eventuella larver som läggs i vätskan blir fångade!

Så se till att förbereda denna fälla precis innan, tex, en kväll med vänner, eller på kvällen innan du ska gå och lägga dig, för att få ut det mesta av reaktionen i fråga, och fortsätt sedan att hålla den där, även om den är tom, tills den fylldes med myggor. Du kan alltid göra fler för en riktigt liten kostnad!

Advertisement