Myggäggsfälla: du kan bygga en med en strumpa och inte mycket annat

av Hilda Maria Morgan

12 Juni 2022

Myggäggsfälla: du kan bygga en med en strumpa och inte mycket annat
Advertisement

De stigande temperaturerna för alltid med sig myggornas ankomst, de insekter som förutom att vara irriterande också kan vara bärare av olika sjukdomar som de kan sprida vidare till oss människor och våra fyrbenta vänner. På våren och sommaren beväpnar vi oss alltså med myggmedel och olika system för att bekämpa förekomsten av myggor i huset eller i trädgården, även om en lösning som verkligen kan sägas vara definitiv inte alltid finns.

Det finns dock en typ av fälla som många tycker är effektivare än de andra, och som kallas "myggäggsfälla" (eller "ovitrap", på engelska). Denna är utformad för att fånga myggorna som föds från äggen som deponerats av dessa insekter, så att deras spridning i våra hem begränsas.

Advertisement
Commons Wikimedia, Pxhere

Commons Wikimedia, Pxhere

Hur fungerar den? Myggäggsfällorna som också finns på marknaden är mörka behållare fulla med vatten som replikerar de naturliga förhållandena i de miljöer som myggorna valt att föröka sig.

När honexemplaren lägger sina ägg på kanten av dessa behållare som är täckta av ett tätmaskigt nät, faller larverna genom nätets maskor och hamnar i vattnet. När de väl är fullvuxna kommer myggorna som föds i behållaren att ha nått sådana dimensioner att de inte kan passera tillbaka genom nätet, och därmed förblir fångade inuti

Denna typ av fälla kan även återskapas med vanliga föremål som vi har hemma. Man behöver:

 • En plastbehållare, till exempel en stor yoghurtförpackning (som är helt ren)
 • En lång svart strumpa
 • Lite järntråd (eller metall)
 • Något för att göra hål i plasten (alltså borrar eller tennlod)
 • Ett metallnät med täta maskor (tex en bit myggnät)
 • Lim

Hur gör-det-själv-ovitrapen görs

 1. Gör ett par små hål precis under kanten på burken, de ska användas för att sätta in handtaget som du skapar med tråden.
 2. Precis under dessa hål gör två större, som istället kommer att tjäna till att dränera överflödigt vatten, så att det aldrig når nivån upp till nätet.
 3. Ta lite lim och applicera det på den inre botten av burken.
 4. Limma fast tån på strumpan på limfläcken och vänta tills den stelnar ordentligt.
 5. När limmet har torkat, se till att resten av strumpan sticker ut ur burken och täcker utsidan: hela burken ska täckas av den svarta strumpan. Fixera alltså strumpan med limmet på utsidan också.
 6. Klipp ut en bit metallnät som är lika stor som öppningen längst upp på burken. Placera detta nät så att det fastnar under hålen där du ska föra in järnhandtaget men ovanför de för dränering av överflödigt vatten.
 7. Forma och sätt in handtaget i järntråd, gör det så långt du vill (det beror också på var du hänger fällan).
 8. Om du har stillastående vatten (kanske ett fat kvar fullt med vatten i trädgården) häll det i behållaren och över hela strumpan. Annars kan du ta vanligt vatten och göra det stagnerat genom att lägga till gräsklipp, eller lite hundgodis. Lukten kommer inte att vara särskilt trevlig.

Fällan ska hängas på en plats skyddad från sol och vind: de bästa ställena är i skuggan av träd och buskar. Om den lämnas ute i det fria kommer den att fyllas med regnvatten, annars kommer du behöva fylla på med vatten när strumpan torkar.

Har du redan testat en liknande fälla mot myggor?

Advertisement