Är duvorna till besvär på balkongen? Du kan köra bort dem med dessa DIY-metoder

av Hilda Maria Morgan

10 Oktober 2022

Är duvorna till besvär på balkongen? Du kan köra bort dem med dessa DIY-metoder
Advertisement

För de som bor i städer är de numera en vanlig företeelse, men det betyder inte att de också är trevliga; duvor är faktiskt mycket vanliga på stadens gator och har vant sig vid att leva med människor till den grad att de ofta står på takfoten, på elkablar upphängda längs gatorna, på gatlyktor, på utomhusbord i barer, men också på balkonger, fönster och terrasser. Resultatet? Ägarna till dessa öppna ytor finner ytorna täckta med smuts och exkrement som förutom att vara obehagliga för öga och näsa också kan utgöra en hälsorisk.

Hur blir man då av med dessa irriterande fåglar? Det finns många lösningar som inte alltid är fredliga, men om vi vill driva bort dem utan att vara aggressiva och utan stora investeringar, finns det många DIY-trick som kan hjälpa oss. Vi listar några av dem nedan.

Advertisement

1. Gamla CD-skivor

Vi har alla gamla CD- och DVD-skivor hemma som vi inte längre vet vad vi ska göra med; innan du kastar dem i papperskorgen, låt oss fundera på hur de kan återanvändas på ett kreativt sätt! Alla fåglar är rädda för blänk och reflektioner och CD-skivor som träffas av solen skickar många av dem: du kan helt enkelt knyta dem i ett rep och hänga dem på dina balkonger eller fönster eller göra underbara dekorationer som förutom att jaga bort fåglarna, också kommer att göra din balkong vackrare.

Advertisement

2. Flaskor och behållare

Med samma princip som det tidigare hjälpmedlet kan du också skapa dekorativa pollare med gamla plastflaskor, aluminiumfolie och plåtburkar. Allt som reflekterar ljus och gör oväsen kommer väl till pass för att skrämma fåglar och hålla dem borta från ditt hem. Och du kan ge fritt spelrum åt din kreativa sida genom att låta dina barn hjälpa dig att göra dekorationer att hänga upp eller vindsnurror att sätta i vaser. Det viktiga är att materialen som används reflekterar ljuset.

3. Chilipeppar

Kryddor kan också hjälpa oss att jaga bort duvor: ta lite chilipulver eller chilifrön och strö ut dem på markenbalkongen eller på din fönsterbräda. Med sin stickande lukt hjälper den dig att hålla undan alla djur, inklusive duvor. Alternativt kan man göra en pepparspray som sprayas var 3/4 dag där fåglarna brukar vistas. Du kan göra den helt enkelt genom att lägga 15 g chilipulver i 3 liter vatten och låta den ruttna under 10 dagar.

Kom ihåg att i allmänhet är alla kryddor med mycket starka dofter lämpliga för detta ändamål: kamfer, kanel, kryddnejlika, peppar både som krydda och som eterisk olja kan hjälpa dig med denna uppgift.

4. Nät

Ett sista utmärkt hjälpmedel för att hålla duvor borta, men också för att förhindra att våra hundar och katter faller ut när de lutar sig över räcket eller gå på dem, är att tillgripa skyddsnät. De är vanligtvis inte synligalångt håll, så de förstör inte den visuella effekten av byggnadens fasad, men de är mycket användbara för säkerheten av lägenheten och praktiska att montera.

Kom dock alltid ihåg att den första metoden för att hålla ett djur borta är att alltid se till att dina utrymmen är rena och fria från mat- och vatten-rester. Vilka medel använder du mot duvor?

Advertisement